ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в Клисурската обител "Св. Петка"

14 октомври 2014 12:00, Софийска митрополия
Манастирският храм

На 14 октомври - Петковден, Девическият манастир „Св. Петка” край гр. Банкя чества своя храмов празник. В навечерието на манастирския празник бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от софийския викарий - Браницки еп. Григорий.

В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие свещеник Стоян Димитров, енорийски свещеник на с. Драгичево, свещеник Петър Василев от софийския храм "Св. Мина" и дякон Симеон Змейков.

Възхвалните песнопения в чест на преподобна Петка бяха изпълнени от свещеник Радко Иванов и г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

В края на вечернята еп. Григорий произнесе празнично слово. В него той припомни дивното житие на преподобната и историята на нейните свети мощи. Владиката поздрави игумения Филотея и манастирското сестринство с храмовия празник и им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

След вечерното богослужение владиката се запозна със строителните работи в новостроящия се манастирски храм- ротонда в двора на манастира, посветена на празника Въведение Богородично и даде препоръки за по-нататъшните довършителни работи.

+++

Справка:

Клисурската света обител „Св. Петка” е построена на древен път, свързващ София със с. Брезник. Манастирският комплекс, който се състои от малка църква, жилищни и стопански сгради, е разположен на открито възвишение над с. Клисура, на няколко километра от град Банкя. Едно от преданията за възникването на манастира разказва, че през 1238 г. при пренасянето на мощите на св. Петка Българска в тогавашната ни столица Търново по време на българския цар Иван-Асен ІІ, литийното шествие, което пренасяло нетленното тяло на светицата, спряло за почивка и така преподобната осветила със светото си тяло това място. Върху него построили църква, а след това и манастир.

Малко се знае за историята на Клисурския манастир, чиито архиви и библиотека са изгорели при голям пожар през втората половина на миналия век. Знае се, че днешният храм „Св. Петка” е построен върху основите на стара църква, която била на повече от 300 г. и се е срутила през 1954 г. под бремето на годините. Само за две години след установяването си тук, пристигналата по това време схимонахиня Мария Магдалина (Дохторова), от руски произход, възстановила изцяло църквата и стенописите в нея. Завършва жизнения си път през 1978 г. като схиигумения на Клисурския манастир и е погребана в двора на църквата.

В най-ново време, през 90-те години на ХХ в., по инициатива на тогавашния протосингел на Софийска митрополия (сега Ловчански митрополит) Гавриил и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, започва основно обновяване на светата обител с изграждането на нови монашески сгради на мястото на полуразрушените стари. Строежите и облагородяването на манастирския комплекс продължава и днес, при игуменството на сестра Филотея и сестринството.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Посрещане на владикатаПосрещане на владикатаПразнична вечерня  в Клисурската света обителПразнична вечерня в Клисурската света обителПразнична вечерня  в Клисурската света обителПразнична вечерня  в Клисурската света обителПразнична вечерня в Клисурската света обителПразнична вечерня в Клисурската света обителПразнична вечерня в Клисурската света обителБраницки епископ ГригорийПразнична вечерня  в Клисурската света обителБраницки епископ Григорий разглежда новия параклисБраницки епископ Григорий разглежда новия параклис
« предишна новинаследваща новина »