ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Света Параскева” в манастира „Свети Кирик и Юлита”, кв. "Горни Воден", Асеновград

15 октомври 2014 16:55, Пловдивска митрополия
Пловдивският митрополит Николай

"Радвай се, преподобна майко Параскево, многомилостива молитвенице за нашите души!"

На 14 октомври Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи чина на обновление на храм „Света Параскева” в манастира „Свети Кирик и Юлита”, кв. "Горни Воден", Асеновград.

В края на великото славословие архиереят пострига за четец и певец на БПЦ Илия, студент в първи курс на Пловдивската духовна академия.

В първата света Литургия в обновения храм с митрополита съслужиха: Деволски епископ Теодосий, Месемврийски епископ Яков, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел на Пловдивска митрополия, архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, протойерей Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Георги Тодев - архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, протойерей Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, и свещеници от епархията и страната.

Литургичните песнопения в чест на света Параскева бяха изпълнени антифонно от митрополиския хор „Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и от хор за източно църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ, Румъния.

В празничния ден хиляди миряни се отправиха към светата обител и храма, носещ името на света Параскева, за да й благодарят и отново да я помолят за закрила.

Сред присъстващите бяха народният представител Здравко Димитров, кметът на Асеновград Емил Караиванов, общественици и дарители.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към богомолния народ, като припомни житието на света Петка.

В открито писмо владиката се обърна до клира и миряните на Пловдивска епархия, до Съюза на архитектите в България и до Общински съвет-Пловдив по повод изявления на председателя на Пловдивския общински съвет Илко Николов в качеството му на заместник-председател на Съюза на архитектите в България – изявления, отразени в някои медии, отнасящи се до законния въвод във владение на Пловдивска митрополия в манастира „Св. св. Кирик и Юлита”. Въвод, станал в изпълнение на съдебно решение, проведен по всички правила на светското законодателство и в присъствието на представители на САБ.

В края на богослужбата митрополит Николай отличи с офикия „ставрофорен свещеноиконом” архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия свещеноиконом Йордан Георгиев, и с офикия ”иконом” протойерей Кристиян Садаков - епархийски съветник на Пловдивска митрополия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

Още снимки можете да видите в:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/806-14102014g-saborna-arhiereiska-sv-liturgiya--obnovlenie-na-hram-q-sv-prpmchtza-paraskeva-q--manastir-q-sv-sv-kirik-i-yulita-q-kv-gorni-voden-gr-asenovgrad-.html

 

 

Снимки

Митрополитският хор „Свети апостол Ерм”Хорът за източно църковно пеене „Нектарий протопсалт”  от  Букурещ , РумънияОбновление на  храм  „Света Параскева”
« предишна новинаследваща новина »