ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. мощи на св. вмчца Варвара в столичната църква „Преображение Господне”

03 декември 2009 23:02, Софийска митрополия
Св. Варвара, стенопис от сръбския манастир "Грачаница", Косово

В навечерието на празника на св. вмчца Варвара в столичната църква „Преображение Господне”, кв. "Лозенец", бе отслужена тържествена вечерня с петохлебие от храмовото духовенство и гостуващи свещеници. В края на вечернята бе отслужен и акатистът на светата Божия угодница Варвара, чиято памет честваме на 4 декември.

Този ден се счита за втори храмов празник на Преображенската енория, тъй като в храма има параклис, посветен на св. Варвара, и там се покои частица от нейните св. мощи.

Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в гр. Киев - град, известен със своето благочестие и святост.

През тези повече от 50 г. пребиваване на мощите в столичния храм „Преображение Господне” те са съхранявани в олтара на параклиса „Св. Варвара” и въпреки вниманието за опазването им, на два пъти са крадени. Но светицата ревниво пази своето благословение за вярващите, които я почитат в този храм и ставало така, че хората, които неразумно посягали на светинята, после сами я връщали.

През 2005 г. протойерей Василий Сарян, предстоятел на храма, заедно със своите събратя и църковното настоятелство организират поставянето на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, в който частицата от мощите е изложена за поклонение в новоизработена мощехранителница.

„Почитта на към св. мъченически мощи е голяма, защото мъчениците са угодници Божии и тяхната смърт е скъпа в очите на Господа, а и в нашите очи. Почитта към св. мъченически мощи в православната църква се е изразявала по много начини. Върху тях от древност още са се строили църкви като знак на убеждението, че кръвта и костите на мъчениците са били благоплодно семе за растеж на св. Църква. И до днес още в новоосвещавани свети църковни жертвеници се полага частица от мъченически мощи като израз на същото убеждение и на същата почит към техния подвиг за Христа.

Почитта към св. мъченическите мощи се изразява и в благочестиво преклонение пред тях. Те са скъпо достояние на св. Църква, която с духовна радост ги пази, а вярващите люде ги украсяват със своите молитви и с ревността си за богоугоден живот... Заради това и духовната ни почит към св. вмца Варвара е голяма.

Тя е прославила Бога в началото на ІІІ в. през времето на император Максимилиан, когато се е повдигнало гонение срещу християните. Дъщеря на богат езичник, тя презряла всичко земно, защото била възлюбила Иисуса, в Когото дълбоко вярвала, и накрая заради Него приела и мъченически венец. Тя е прославила Бога с живота и със смъртта си и Бог я е прославил с дивния и светийски и великомъченически подвиг и с чудодейната сила на нейните св. мощи.

Нека да просим молитвеното застъпничество на св. вмца Варвара за Божий мир на земята и за благоволение между човеците."

Част от словото, произнесено от приснопаметния български патриарх Кирил след св. Литургия в столичната църква "Преображение Господне" на 8 септември, 1957 г. при полагане на частицата от св. мощи на св. Варвара.

Църковен вестник, бр.33, 1957 г.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Мощи на св. вмчца Варвара в столичната църква „Преображение Господне”

« предишна новинаследваща новина »