ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Панайот Волов, Шуменско

17 октомври 2014 10:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в с. Панайот Волов, Шуменско

На 14 октомври 2014 г. свещеник Васил Василев, председател на храм „Св. Петка” в с. Панайот Волов, Шуменско, отслужи св. Литургия, петохлебие и акатист към преподобната наша майка Параскева-Петка Търновска в чест на храмовия празник.

Свещеникът в края на умилителното богослужение се обърна към вярващите с проповед, посветена на преподобна Петка. Той подчерта нейното упование в Господ Иисус Христос чрез достойно носене на своя кръст: „Много е важно да имаме Кръста Христов като наше упование, като наше благословение в живота и като наш пример от Христа Спасителя. Да носим достойно изпитанията на живота, изкушенията на живота и да побеждаваме. Защото виждаме какъв е днешният живот, какъв е днешният век. Повече се отвращаваме от злите човешки постъпки, отколкото да похвалим и да се вдъхновим от добрите дела на нашите ближни. Затова трябва да се стремим повече към следване пътя на преподобните подвижници, на тези, които презряха всичко земно, запазвайки вярата си в човека като образ Божий и достигайки небесен венец чрез покаяние и подвиг, избягвайки осъждането на другите.

Колко хора се увличат неполезно в следване на живота в охолство, престъпност, в кражби, в убийство. Това можем ли да наречем живот, на който да се радваме? А и ние бихме ли могли да се радваме, когато в нашето общество съществуват такива случаи и тежат на сърцата на всички нас?

Св. Петка е била кръстена на петъчния ден, защото тя е носела кръста си достойно. Не може един народ, който следва и се покланя, и възхвалява подвига на Христовите следовници, да бъде заблуден. Този народ е почувствал благодатта, почувствал е силата Христова, почувствал е молитвеното застъпничество на тези достойни наши подвижници. Колко са много те от българския род! И св. Параскева е от българския род. Знаете, че тя е била родом от Епиват, градчето на Мраморно море, което по онова време, през 11 век, е било изключително заселено с български славяни.

Мощите на преп. Петка са покровителствали старопрестолния Търновград от 1238 до 1393 г. Вече 370 години се намират в гр. Яш /Румъния/ (от 1641 г.), където се радват на особена почит."

В края на словото си отецът преподаде благословение за здраве и успехи от името на епархийския архиерей, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, и всички изпяха многолетствие!

Радвай се, преподобна майко Параскево, многомилостива молитвенице за нашите души!

 

 

Снимки

Храмов празник в с. Панайот Волов, Шуменско
« предишна новинаследваща новина »