ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в столичния храм “Св. Преображение Господне”

04 декември 2009 16:28, Софийска митрополия
празник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"

На 4 декември Православната ни Църква чества паметта на св. великомъченица Варвара, съвместно с паметта на преп. Йоан Дамаскин. В пристройка към столичния храм “Св. Преображение Господне” от десетилетия е устроен параклис в чест на светицата, поради което този ден се счита и празнува в енорията като втори храмов празник. И тази година празникът бе почетен с особена тържественост.

На празничната богослужба предстоя Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан в съслужение с архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство, протойерей Йоан Куков и дякон Иван Петков. В края на св. Литургия слово произнесе еп. Йоан, в което припомни житието на св. Варвара и запозна миряните с историята на придобиването на частицата от светите й мощи – извор на духовна благодат в тази енория вече повече от половин век.

От името на Негово Светейшество архиереят поздрави предстоятеля на храма протойерей Василий Сарян за „грижите, желанието, дръзновението, доброто стремление към устрояване в пълнота на духовния живот в тази богоспасаема енория, както и за грижите му в устрояване на благолепието на храма”, който в този делничен ден бе изпълнен с многочислин богомолен народ. ”Днес, когато отбелязваме паметта и на св. Йоан Дамаскин – допълни в словото си Негово Преосвещенство, - да не забравяме и неговото изобилно плодоносие в областта на химнографското изкуство, както и венеца на богословскописателското му творчество - „Точно изложение на православната вяра”. Архиереят препоръча това творение на даровития църковен писател да се прочете от всеки православен християнин, а на дошлите да украсят с пението си празничната служба семинаристи (бивши и настоящи) софийският викарий отправи апел да проявят старание при изучаването на богословско-практическата дисциплина Източноцърковно пение, която е имала небивал възход през VIII век, доведен от светия Дамаскин, наречен заради църковнопоетическите му и богословски трудове ”Златоструй”.

Енорийското тържество завърши в радост и духовна насита.

Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

празник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"мощехранителницата със св. частица от св. Варварапразник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"дясната певница лявата певницапразник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"Великия входархимандрит Григорий със св. ДаровеВеликия входиподяконитеСв. олтарСв. олтардясната певница част от песнопение с невмена нотациясеминарския хорпевците от десния клирикона на св. Варвара на проскинитарияцелователна икона на св. Варварадякон Иван Петков пред олтарната икона на св. Богородица Св. причащениемалко християнчепразник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"празник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"празник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"протоиерей Василий Сарян поздравява еп. Йоан празник на св. Варвара в храм "Св. Преображение Господне"о. Валентин Тупарово.Климент Харизановолтарни иконипразник в храм "Св. Преображение Господне"храм "Св. Преображение"храм "Св. Преображение"

Аудио

Празник в столичния храм “Св. Преображение Господне”

« предишна новинаследваща новина »