ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

18 октомври 2014 22:39, Весела Игнатова
Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

На 19 октомври прославяме преподобния и богоносен наш отец свети Йоан Рилски Чудотворец и родната ни духовна школа - Софийската духовна семинария празнува своя патронен празник.

В навечерието на празника десетки възпитаници, преподаватели, възпитатели и служители на Софийската школа, заедно с множество родители и богомолци очакваха началото на вечерното богослужение в семинарския храм, където бе отслужена тържествената вечерня с петохлебие. Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Богослужението в навечерието на празника е винаги много молитвено и вълнуващо, тъй като по време на вечернята се постригват семинаристите-първокурсници за „четци и певци“ на БПЦ. Това е традиция и всяка година се изпълнява в чест на патронния празник. Тази година в първата степен на църковнослужението бяха въведени 26 ученици.

Възпитаниците на свети-Йоановата школа с голямо вълнение приеха чина на пострижение - по-големите си припомняха за тяхното иподяконско пострижение, а пристъпващите първокурсници внимаваха в последованието и развълнувано възприемаха върху себе си първото ръковъзлагане от архиерей.

В края на тържествената вечерня епископ Тихон се обърна към изпълнилите семинарския храм и като благодари на певците, които му припомнили “стародавните дни в Черепиш“, се обърна към новопостриганите четци и певци и им пожела: “Високо да държите пламъка на вярата и да знаете, че няма нищо по-важно от служението пред Божия олтар“.

Владиката благодари на вярващия народ за съмолението и призова: в самия ден на преподобния в молитва и в радост отново да се съберем и да попросим благословението на богоносния наш отец свети Йоан Рилски.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на архиереяВ очакване на архиереяПосрещане на владикатаПосрещане на владикатаПосрещане на владикатаПред мощите на св. Йоан РилскиТивериополски епископ Тихон Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"Пред мощите на св. Йоан Рилски Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"Семинаристите-първокурснициИподяконски постриженияИподяконски постриженияИподяконски пострижения Иподяконски постриженияИподяконски постриженияВ храмаИподяконски постриженияНовите иподякони Иподяконски постриженияТивериополски епископ Тихон Тивериополски епископ Тихон Тивериополски епископ Тихон В храмаТържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"Тържествена вечерня в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"Новите клисари подготвят храма за утрешния празник
« предишна новинаследваща новина »