ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ ГОСТИТЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ ПРИЕМ НА РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ – 19.10.2014 г.

20 октомври 2014 13:51, Русенска митрополия
ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ ГОСТИТЕ

Уважаеми господа областни управители,

Уважаеми градоначалници,

Ваши Превъзходителства,

Ваше Преосвещенство,

Уважаеми представители на мюсюлманското вероизповедание и Арменската църква,

Уважаеми господин Ректор на Русенския университет и дейци на просветата, науката и културата от диоцеза на Русенска епархия,

Уважаеми представители на медиите в гр. Русе,

Обични в Господа отци,

Госпожи и господа,

Добре дошли на официалния прием на Русенската света митрополия, който ни събира в празника на преподобния наш отец св. Йоан Рилски Чудотворец.

Избрахме този ден не само защото днес честваме великия всебългарски закрилник като свой роден покровител, а и поради обстоятелството, че той е един от нашите първи будители за духовно утвърждаване и нравствено усъвършенстване.

Неслучайно и в поканата си, отправена до всеки от Вас, подчертахме намерението си от този момент да поставим началото на една ежегодна, традиционна, братолюбива среща под егидата на Българската православна църква с представители на държавната власт, вероизповеданията и дейците на просветата, науката и културата от диоцеза на Русенска епархия в името на Христовата любов и добрата воля между човеците, за да осъществим на практика Христовия завет: „Да бъдат всички едно” (Йоан 17:21).

Живеем във време на тревоги, лишения и изпитания, когато е от съществено значение да бъдем сплотени и братолюбиви, за да превъзмогнем всички трудности в единство и мир.

Важно е да проявяваме нашата благотворителност не само тогава, когато сме изправени пред конкретен проблем или изпитание, за да демонстрираме на околните престорена съпричастност, а трябва да постоянстваме в добрите дела, придържайки се към евангелския принцип лявата ни ръка да не знае какво прави дясната (Мат. 6:3).

Особено ние, архиереите, сме призвани да бъдем онези очаквани пастири, които да не дистанцираме обществото с вид на велможи в лъскава опаковка и безполезна суетност, а да протегнем приятелска ръка към човеците, защото Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина" (Мат. 20:20-28).

Още при встъпването си на древлепросиялия Русенски митрополитски престол заявихме, че вратите на Русенската св. митрополия ще бъдат широко отворени за всеки, който би желал да потърси тук съвет, съдействие или утеха, като ще се постараем да се отзовем според възможностите си на отправеното ни щение. Това потвърждаваме и днес, като се надяваме, че и Вие се чувствате като у дома си в скромния ни митрополитски дом, прекарвайки приятни мигове в духовна атмосфера.

Особено сме щастливи да приветстваме директорите на училищата от град Русе и придружаващите ги учители, както и представителите на народните читалища, театри и музеи, които, изпълнявайки дълга на съвременни будители, трябва да знаят, че Църквата ще бъде винаги в тяхна подкрепа за утвърждаването на народа ни като една интелигентна, високообразована и културно развиваща се нация.

Когато достойните ни предци са обръщали поглед към бъдещето на родината ни, те са мислели за носителите на това бъдеще – децата. За да има силна и благоденстваща България, нашите мъдри прадеди са възпитавали следващите поколения в това да милеят за род и език, за вяра и традиция, за Църква и Отечество. Родолюбивите ни предшественици са знаели, че народ без корени няма бъдеще. За нашия народ дълбокият корен и неизчерпаемият източник на духовни и морални сили, на социално единство и благопреуспяване е православната вяра с нейната възвишена духовност и богата култура. Наш дълг е да я съхраним и предадем на нашите деца, за да запази България своята национална и културна идентичност.

Един блаженопочивш български архиерей казва: „Дайте на юношеството надлежно възпитание в духа на вярата и вие сте направили всичко, що е потребно, за да бъде отечеството честито и славно” (думи на Старозагорския митрополит Методий Кусев).

Чрез обучението по религия в българското училище поставяме началото на реализирането на тази висока цел. Църквата, семейството, училището и държавата са призвани съвместно и с всички сили да подпомагат българските деца в тяхното развитие като добродетелни, благородни и хармонични личности.

Искрено вярваме в нашето ползотворно сътрудничество и грижа за духовното израстване и възпитание на децата на град Русе.

Уважаеми госпожи и господа,

Още веднъж си припомняме с преклонение за достойните наши предшественици – митрополитите Григорий, Василий, Михаил и Софроний, които според силите си са допринесли за духовното развитие на тази епархия.

Именно приснопаметният митрополит Григорий и неговият духовен син и приемник по катедра – дядо Василий, са били първите общественици в този град, които в следосвобожденска България са посрещали точно тук гражданското общество, за да засвидетелстват своето уважение и готовност за подкрепа в добрите начинания на прохождащото Трето българско царство.

Тази вечер е особено знаменателна и с още един интересен факт. За пръв път всички вие прекрачихте прага на официалния вход на тази митрополия (ул. „Свети Горазд”), който в продължение на 70 години е стоял заключен, неизползваем и пустеещ, като безмълвен свидетел на трудни времена.

Само днес Вие ще имате възможността да видите и подредените тук исторически витрини с малко запазени вещи на приснопаметните наши архиереи Григорий, Василий, Михаил и Софроний.

Въпреки че това са единствените веществени следи запазени от тях, които заварихме тук, те говорят сами за своите притежатели, както и за немарливостта на съвремието ни към паметта на отминалите от този свят наши предци.

Още веднъж бихме искали да благодарим на всички за оказаното ни внимание и присъствие на официалния прием на Русенската света митрополия, като Ви уверяваме в своята подкрепа и протегната ръка за осъществяването на всякакви добри дела в полза на Църквата, обществото и Родината ни!

С радост бихме желали да приветстваме и тук присъстващите – архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България, архимандрит Симон - игумен на Бачковския манастир, както и нашите добри приятели от царствения град Велико Търново – акад. Иван Радев и проф. Невяна Дончева, които за пореден път ни уважиха с вниманието си.

В заключение ще добавим, че сме изключително радостни да споделим с Вас и духовното си удовлетворение да бъдем заедно и в отбелязването на своя личен празник, което е още един повод да се срещнем не просто за размяна на материални символи, а за да съпреживеем с искрено вълнение своята непресторена среща и приятелско общуване.

Добре дошли!

 

 

« предишна новинаследваща новина »