ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хиляди поклонници за празника на Рилската света обител

20 октомври 2014 15:11, Рилска света обител
Празник в Рилската света обител

Празникът на преп. Йоан Рилски Чудотворец насочи стъпките на няколко хиляди поклонници към неговата света обител. И тази година богослужението в чест на българския Закрилник протече изключително тържествено, в дух на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Вечерта срещу празника бе отслужено бдение, продължило малко повече от 6 часа. То бе предстоявано от митрополита на гр. Серес - Гърция, Негово Високопреосвещенство г-н Теологос, който за пореден път засвидетелствува своята обич към преп. Йоан и неговата света обител. Присъстваха също и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, епископите Браницки Григорий и Главиницки Йоан. Последованието бе изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клир се потрудиха с голямо майсторство значително число псалти от столицата и други епархии на страната, под ръководството на г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска света митрополия, а на левия - псалти от съседна Гърция, под диригентството на братята протопсалти Григорий и Петър Папаеммануил.

На сутринта, 19 октомври, около 9,00 ч. бе посрещането на архиереите за начало на светата Литургия, която отново бе предстоявана от Серския митрополит Теологос, в съслужение с епископите Адрианополски Евлогий - игумен на Рилската света обител, Браницки Григорий - викарий на Софийския митрополит, и Главиницки Йоан. Участие в богослужението взеха и архимандритите Герасим - гл. секретар на Св. Синод, и Теофан, братята на Рилската св. обител йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий, свещеници от различни епархии на България и Румъния, както и дяконът на Серския митрополит - Нектарий. Храмът беше изпълнен до краен предел с богомолци на всякаква възраст. Голяма част от тях пристъпиха към Христовите дарове. В края на богослужението пристигна и министър-председателят на Република България г-н Георги Близнашки, заедно със своето семейство. След отпуста на светата Литургия бе извършено и литийно шествие около съборния храм.

След радушния прием и сърдечен разговор в игуменарната на светата обител, официалните гости в лицето на г-н министър-председателя и Серския Митрополит Теологос с интерес разгледаха църковно-историческия музей, както и някои от останалите музейни експозиции на манастира.

В продължение на целия ден поклонението пред мощите на преп. Йоан не престана. Почитта към Рилския светец винаги е била свидетелство за благочестието на нашите християни, както и за многото надежди, които в различните периоди от историята те са възлагали и възлагат на него. Заради тази именно наша ревност, Стълпе непоколебим пред вражеските нападения, не оставяй чедата си без твоята небесна закрила, защото друг по-обичан и бърз помощник от теб нямаме!

 

 

Снимки

Празник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обителПразник в Рилската света обител
« предишна новинаследваща новина »