ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" тържествено отпразнува своя празник

20 октомври 2014 22:50, СДС
Негово Светейшество патриарх Неофит

„Духовността на св. Йоан Рилски да изпълва нашите сърца!“- това пожела Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня, в който цялата българска земя се прекланя пред своя небесен покровител и неуморен застъпник пред Бога - преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Празникът на всебългарския Рилски светец - 19 октомври - се чества в цялата ни страна с празнични богослужби по храмове и манастири, но се отбелязва особено тържествено в Софийската духовна семинария, която го е избрала за свой патрон. Тази година тя празнува двоен празник, тъй като се навършват 110 години от освещаването на семинарския храм.

Храмът е един от малкото, в които се покои частица от нетленните и чудотворни мощи на св. Йоан. В специален кивот, изографисан с образа на Рилския светец в цял ръст и житиеписна сцена, пресъздаваща пренасянето на неговите свети мощи в Средец, те са поставени в центъра на църквата за поклонение и почитане от вярващите. Ежедневно тук се стичат десетки миряни от цяла София, за да се поклонят на Рилския Чудотворец, а в празнични дни храмът се изпълва с боголюбив народ, който точно тук иска да отправи своите молитви към Бога и светиите. Обновена, благолепна, с многобройни проскинитарии и частици мощи на Божии угодници, семинарската църква гостоприемно разтвори врати да посрещне стотиците вярващи в деня на нейния 110-годишен юбилей.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе скъп гост на празника и тържеството на свети-Йоановата школа. Той пристигна в Семинарията, придружен от началника на патриаршеския кабинет - г-н Теодор Атанасов, и бе сърдечно посрещнат от и.д. ректор г-н Димитър Костадинов.

С патриаршеско благословение светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон - председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Заедно с него в празничния ден пред светата Трапеза застанаха архимандрит Дионисий - началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, йеромонах Стилиян - игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, ик. Василий Сарян - председател на столичния храм "Преображение Господне", свещеник Румен Стойчев от храм „Св. Йоан Богослов“, семинарският ефимерий свещ. Божидар Маринов и дякон Васил Танев.

Празника на родната духовна школа уважиха служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова, началникът на кабинета на просветното министерство – г-н Стойнев, деканското ръководство на Богословския факултет на СУ - деканът доц. д-р Александър Омарчевски и зам.-деканите проф. д-р Божидар Андонов и доц. д-р Димо Пенков. Към официалните лица на празника се присъединиха г-жа Ваня Станчева - старши експерт в Регионалния инспекторат по образование София-град, и директорът на Немската гимназия, заедно със своите заместници, общественици, журналисти и др.

Семинаристи, учители, възпитатели, служители, родители и много миряни бяха изпълнили до краен предел семинарската църква, които по време на светата богослужба отправяха топли молитви към Рилския закрилник.

Църковните песнопения бяха изпълнявани от семинарския хор, ръководен от преподавателя по източноцърковно пение г-н Любомир Игнатов. Спято, молитвено и с майсторство младежите изпълняваха стихири, тропари, кондаци и новите ектении (съчинени в духа на източноцърковната традиция), които бяха подготвили в чест на празника.

По време на причастния канон задълбочена празнична проповед за духовния подвиг на свети Йоан Рилски произнесе семинаристът от V курс Войден Божков.

В края на Литургията с пастирско слово към вярващите, изпълнили до краен предел семинарския храм, се обърна епископ Тихон: „Поколения наред ние, които сме възпитаници на Семинарията, сме очаквали този празник, за да се изпълним отново със сили, с радост и с много вдъхновение. Св. Йоан се засели в Рилската пустиня, за да се откъсне от един привидно добър свят, за да ни даде един пример. Днес от нас не се иска да се качим в планината, далеч от всички хора. Пред нас стои друго предизвикателство. Виждате, че нашата младеж е разделена на две - едните се интересуват от пари, от слава, от чалга; другите виждат, че този свят не е истинският и търсят знания, търсят сродност, която да ги укрепи. Това са нашите възпитаници, които са подложени на много изкушения, но под грижите на нашите учители успяват да разберат и задържат до себе си онова, що е ценно. Много важно е за младия човек да се учи и да знае защо се учи. Тогава пътят е много по-лек“ - каза в словото си патриаршеският викарий и като се обърна към семинаристите, бащински ги настави: “Знайте, че за цял живот сте заедно! Знайте, че трябва да се подкрепяте един друг и знайте, че небесната закрила на св. Йоан Рилски не е нещо нереално. Отворете сърцата си и я изпитайте!“

Епископ Тихон се обърна към г-жа Коларова и я поздрави от името на Светейшия ни патриарх и като каза, че семинаристите са наша обща грижа, на Църква и държава, й пожела много бодрост, много здраве и много сили.

От името на семинарската колегия и.д. ректорът г-н Костадинов поздрави българския кириарх с празника на преподобния Рилски Чудотворец, като прочете поздравителен адрес.

От своя страна Негово Светейшество благодари, като каза: „Сърдечно поднасям празнични поздравления на всички, които уважиха днешния наш празник - паметта на св. Иван Рилски Чудотворец, патронния празник на нашата любима алма-матер - Софийската духовна семинария. Благодаря на официалните лица и на всички, които молитвено взехте участие в днешната богослужба! Радвам се, че виждам Софийската духовна семинария да напредва във вярата и благочестието, това са нашите бъдещи йереи! За много години! Честит празник! Божието благословение да бъде върху всички вас! Успех на преподаватели и възпитаници!“

С гръмко многолетствие, подето от духовенство, ученици и богомолен народ, завърши празничната Литургия в чест на свети-Йоановия празник. На излизане от храма Негово Светейшество с радостно умиление даваше своето първосветителско благословение на многобройните християни, които не преставаха да прииждат за празника. След богослужебната възхвала на свети Йоан гостите бяха поканени на прием в аулата, организиран от семинарското ръководство.

В чест на празника в киносалона, най-голямата зала в сградата, се състоя празничен концерт, подготвен от семинарските възпитаници и певческия хор на Немската гимназия - 91 СОУ.

Концертната програма започна с есето на Войден Божков от пети курс. Учениците от Немската гимназия зарадваха гостите с изпълнения на църковни песнопения и шопски фолклор. Под ръководството на г-н Калин Кирилов семинаристите от първите курсове се бяха подготвили с народни песни от различни краища на страната, които бяха изпълнени в съпровод на китари, акордеони и пиано.

Подробни фоторепортажи от вечерното богослужение и празничната света Литургия може да видите на адрес:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=153632

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=153651

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит и министър КолароваНегово Светейшество патриарх Неофит в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »