ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІ

05 декември 2009 16:35, Българска Патриаршия
Панихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІ

На 5 декември тази година се навършва една година от кончината на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Алексий ІІ, която покруси със своята неочакваност целия православен свят. По този повод в храма към Руското подворие в София бе отслужена панихида за упокоение душата на патриарх Алексий.

За да се помолят Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на блаженопочившия и да упокои душата му в селенията на праведните, заедно с духовенството при храма в молението взеха участие и духовници от София, енориаши при храма и столичани, които обичат блаженопочившия Руски патриарх и почитат паметта му.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заупокойната света Литургия и панихидата оглави Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ. В богослужбата взеха участие и началникът на Богослужебния отдел при Светия Синод на БПЦ архим. Йоан (Стойков) и и. д. представителят на Московската патриаршия при Българската патриаршия йером. Зотик (Гаевски).

"В този ден РПЦ, заедно с останалите сестрите поместни православни църкви, се обръща към Всеподателя Бога, Разпоредителя на живота и смъртта, с молитвата Бог да приеме и да упокои в Своите селения душата на приснопаметния патриарх Алексий" - каза еп. Наум. Той изтъкна в своето слово, че ще запомним приснопаметния патриарх с огромната му любов към Бога и хората, с неговата доброта, с любовта, която имаше преизобилно, с голямото му сърце, винаги готово да откликне на нуждите и скърбите на всеки, с неговата неуморна грижа за Божия народ, който Бог му бе поверил, като го е поставил да предстоятелства Руската православна църква, която той укрепи и преумножи като добрия стопанин; че достоен плод на усилията и трудовете на патриарх Алексий и на неговите достойни сътрудници е мястото, което днес РПЦ заема не само в Русия и в сърцата на руския народ, но и сред сестрите православни Църкви, като една от древните патриаршии, просияли със своята святост, с неугасващата през вековете вяра.

Накрая, като преподаде благословението на Българския патриарх Максим и увери, че той винаги има в молитвите си приснопаметния свой събрат Алексий ІІ, еп. Наум благопожела на духовенството и енориашите при руския храм в София, по молитвите на блаженопочившия патриарх Алексий ІІ " Бог да излее върху им преизобилна благодат, да дарува на всички ни здраве и сили да издържим в предстоящото ни поприще, да опазим нашата православна вяра, та да можем да я предадем неповредена и на онези, които идват след нас".

Като спомни личността и делата на патриарх Алексий ІІ, йером. Зотик каза, че в този ден, когато не само в храмовете на РПЦ, а и в много храмове в другите сестри православни Църкви се отслужват панихиди в памет на блаженопочившия патриарх Алексий, не можем да не отбележим неговото забележително светителско служение, неговия принос за укрепването на вярата и авторитета не само на Руската православна църква, но и на цялото православие. Йером. Зотик изтъкна, че може би най-важното светителско дело на приснопаметния Руски патриарх Алексий ІІ е обединението на Руската православна църква - Московската патриаршия и Руската задгранична църква, които днес представляват едно единно тяло и с едно сърце славят и възпяват Бога. Царство му небесно на светейшия патриарх Алексий!

След панихидата духовенство и миряни слязоха в криптата на храма, където за всички бе подготвена трапеза.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Панихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІЙерам. ЗотикПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІЕп. НаумЙером. ЗотикПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІХорът при храмаПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІПанихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІРуския храм в СофияРуския храм в СофияРуския храм в София

Аудио

Панихида за блаженопочившия и приснопаметен патриарх Алексий ІІ

« предишна новинаследваща новина »