ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня за деня на св. Николай

05 декември 2009 20:20, Видинска митрополия
Празнична вечерна за деня на Св. Николай

Денят на светителя Николай Чудотворец е празник за Видинска света митрополия, защото в дворите й се намира храм, посветен на Мирликийския Чудотворец. Още от построяването си храмът е ежедневен молитвен дом на Видинския архиерей, както и духовна крепост на видинчани.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и при благодатното предстояване на неговия викарий Велички епископ Сионий бе отслужена тържествена вечерна служба във връзка с храмовия празник на храма.

По време на вечерната служба по реда на светогорския устав бе извършена лития с иконата на св. Николай, а подир поклонението пред светия образ по стара традиция последва чинът на петохлебието.

На вечерното богослужение молитвено участие взеха архимандрит Сергий, ректор на Софийската духовна семинария „СВ. Йоан Рилски”, архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, йеромонах Стилиян, игумен на манастира „Св. Петка” в софийска Бистрица, както и духовници от града.

Специално за духовното тържество на митрополитския храм пристигнаха гости от София - енориаши от семинарския храм.

На клира със сладкопение службата бе огласена от йеромонах Евтимий и йеромонах Василий.

След края на службата благодатно слово и поздрав към благочестивия народ произнесе митрополит Дометиан, който подчерта безрезервната любов, която гражданите на Видин питаят към св. Николай.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: йеромонах Евтимий
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Празнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. НиколайПразнична вечерна за деня на Св. Николай

Аудио

Празнична вечерня за деня на св. Николай

« предишна новинаследваща новина »