ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в с. Негован

05 декември 2009 22:49, Софийска митрополия
храмовата икона

В навечерието на Никулден Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан отслужи празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Николай”, с. Негован, Софийско. Във вечерното богослужение взеха участие предстоятелят на храма свещеник Борис Петров, свещеник Лазар, свещеник Ириней, които са родом и живеят в селото, както и гостуващите свещеници протойерей Йоан Куков, протойерей Иван Динков, Радослав Станев и Любомир Стоилов.

Да влязат в радостта на настъпващия празник бяха дошли много местни жители, както и богомолци от София. Сред присъстващите беше и кметът на селото г-н Теодоси Димитров.

Храмът „Св. Николай” в с. Негован е осветен през 1886 г. За паметник на културата с национално значение е обявен през 2004 г. В енорията има още два параклиса - „Рождество Богородично” и „Успение Богородично”.

Слово за св. Николай, чието име означава „победа”, произнесе еп. Йоан, в което говори за св. Николай, „който е победил греха и е утвърдител на чистата православна вяра”. Епископът се обърна към о. Борис, предстоятел на храма, и му пожела „дръзновението и твърдостта на св. Николай да бъде пред очите му и да проявява още по-голямо усърдие в своя пастирски живот”. Като поздрави многобройните енориаши с празника, пожела на всички присъстващи св. Николай да дава мъдрост, духовна трезвост, да възпитават правилно деца си и да имат онази любов, която Мирликийският чудотворец е проявявал към нуждаещите се.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

празнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованхрамовата иконао. Борис, предстоятеля на храмапевцитехрам "Св.Николай"с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.НегованПетохлебиепразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпразнична вечерня в с.Негованпараклиса "Рождество Богородично"параклиса "Успение  Богородично"

Аудио

Празнична вечерня в с. Негован

« предишна новинаследваща новина »