ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за приснопаметния патриарх Алексий ІІ бе отслужена от светейшия патриарх Кирил

05 декември 2009 23:17, Българска Патриаршия
Патриарх Кирил

На 5 декември 2009 г., деня, в който се навърши година от деня на кончината на светейшия патриарх Алексий ІІ, в Богоявленския катедрален събор, където е погребан петнадесетият Предстоятел на Руската православна църква, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи божествена св. Литургия и панихида. В съслужение с патриарха участваха митрополити, епископи, архиерейски наместници, предстоятели и клирици от московски храмове. Сред молещите се бяха представителят на Антиохийсксата патриаршия в Москва, игумени на манастири, ръководители на църковни учреждения.

След края на божествената Литургия светейшият патриарх Кирил се обърна към участниците в богослужението с възпоменателно слово за приснопаметния патриарх Алексий ІІ. В него се казваше: „Животът и смъртта на човека са в Божиите ръце. От нас не зависи раждането – идването в този свят, от нас не зависи и преходът в другия свят. Господ дава на всеки от нас срок на живот и всеки от нас бива призован към живот в това време и в тази епоха, която е приготвена за нас в съответствие с Божия замисъл.

Светейшият патриарх Алексий ІІ се роди и живя в сложна историческа епоха. Неговото пребиваване на патриаршеския престол бе във време на коренни промени не само в живота на нашето отечество, но и в живота на много страни... Във време на бурни исторически промени в особена степен се изисква да се съблюдава приемствеността в Църквата. Какво означава приемственост? Ние казваме, че в Църквата съществува апостолско приемство – приемство на вярата, приемство на благодатния, тайнствен живот в Църквата от светите апостоли до наши дни. И едновременно, съхранявайки тази приемственост, съхранявайки непомрачена и непоколебима вярата Христова, Църквата преминава през различни исторически изпитания и различни житейски обстоятелства.

Приемството не означава копиране. Както няма двама еднакви хора, така няма и две еднакви епохи. Всяка епоха има свое собствено лице, носи в себе си собствени, несвойствени на другите епохи проблеми. И затова, съхранявайки приемството в най-главното, Църквата е призвана да намери отговори на въпросите на времето, през което преминава нейното историческо битие. Тя е призвана да намери език и начини, за да предаде вярата на народа. Църквата е призвана живо да откликва на обстоятелствата на времето, не размивайки се във времето, а съхранявайки непоколебимо и непомрачено драгоценната апостолска традиция.

Светейшият патриарх Алексий ІІ, бивайки въвлечен във всички тези радикални обществени и политически промени, съхрани приемството от своите блаженопочинали предшественици. Той се оказа способен да направи всичко, за да може Църквата да отговори на въпросите на времето”.

В заключение патриарх Кирил каза: „Нека възнесем за него молитви, Господ да му прости волните и неволни грехове, да го приеме в Небесното Царство и да сътвори за него вечна молитвена памет в нашите сърца".

След това предстоятелят на Руската православна църква и съслужилите с него йерарси отидоха в Благовещенския страничен олтар на катедралата, където при гробницата на светейшия патриах Алексий ІІ бе отслужена панихида.

Прес-служба на Московския и на цяла Русия Патриарх
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Панихида за приснопаметния патриарх Алексий ІІ

« предишна новинаследваща новина »