ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на новопоставен резбован кръст, дар от Община Кирнодж - Румъния

23 октомври 2014 13:22, Русенска митрополия
Освещаване на новопоставения резбован кръст

На 19 октомври след св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум тържествено освети новопоставения в двора на храма резбован дървен кръст, дар от румънската община Кирнодж, област Олтеница, и църковното изпълнение на това съседно на България населено място.

Кръстът е изработен на ръка от местни майстори от Кирнодж. Висок е около 2 метра. Представлява типично румънско разпятие, наричано там "Троица". Върху него има красива дърворезба.

За освещаването на разпятието от Кирнодж дойде делегация, състояща се от свещениците Адриан Постоля и Фанел Бурулян, зам.-кмета на община Кирнодж Йон Щефан и църковния епитроп и директор на пощенската служба инж. Аурелиан Котобан.

Добрите братски взаимоотношения между Русенска митрополия и Община Кирнодж датират от няколко години. Те се изразяват в периодични визити на техни представители за храмови празници, държавни и обществени чествания и се провеждат в братска и сърдечна обстановка. Надяваме се и за в бъдеще тези добри взаимоотношения да се развиват за благото на нашите съседни църкви и народи.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Освещаване на новопоставения резбован кръстОсвещаване на новопоставения резбован кръстОсвещаване на новопоставения резбован кръстОсвещаване на новопоставения резбован кръстОсвещаване на новопоставения резбован кръст
« предишна новинаследваща новина »