ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕ И СВЕЩЕНИЧЕСКИ ОФИКИИ

23 октомври 2014 09:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
ПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕ

На 18 октомври, празник на свети евангелист Лука и св. Злата Мъгленска в храм „Свети Йоан Рилски”, гр. Търговище, бе на посещение Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Йоан. В съслужение с архиерейския наместник на Търговищка духовна околия - ставрофорен иконом Славчо Проданов, и свещеници от Варненска духовна околия - протойерей Дончо Александров – председател на храм „Свети Атанасий”, гр. Варна, отец Михаил Манев и свещеници от Шуменска духовна околия, бе отслужена света Литургия.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави миряните и членовете на Църковното настоятелство с предстоящия празник на храма и каза – „Има една прекрасна икона, която изобразява тримата Йоановци – св. Йоан Богослов, св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец и св. Йоан Кронщадски. В мислите на отделните духовници, в изследователите на живота на св. Йоан има някои общи, обединителни тези, по които всички са единодушни, че той е бил дълбоко просветен човек, че той е бил благодатен мъж и че той се е подвизавал много строго в Рилската пустиня… Свети Йоан е онзи светъл лъч на нашия небосклон, който винаги, във всяко време е бил притегателна сила за целия православен свят. Заради него към Рилския манастир ще се стекат многобройни вярващи от цял свят, за да се поклонят на неговите честни мощи…”. Митрополит Йоан поздрави кмета на гр. Търговище д-р Мирев и членовете на Общинската управа с думите: „Тук живеете и се трудите в един смесен район, и по население, и по етнос, и по вяра. Думите на апостол Павел са ясни – доколкото ви е възможно, живейте в мир с всички човеци и Бог на мира и любовта ще бъде с вас.”

За Търговищка духовна околия бе троен празник - митрополит Йоан отличи с офикия "протойерей" свещеник Бисер Христов - духовник в храм „Св. Успение Пресветия Богородици”, гр. Търговище, свещеник Антоний Андонов - председател на храм „Свети Димитър”, гр. Омуртаг, и свещеник Анатоли Ангелов – председател на храм „Света Троица”, кв. Въбел – Търговище.

Всички си тръгнаха с много мир и любов в душите. И с много благодарност!

Текст и снимки: презвитера Валентина Гевезиева

 

 

Снимки

ПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕПРАЗНИК В ТЪРГОВИЩЕНегово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан
« предишна новинаследваща новина »