ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на храма към Руското подворие в София в деня на св. Николай Чудотворец

06 декември 2009 14:23, Българска Патриаршия
Празник на храма към Руското подворие в София

Тесен се оказа и този път един от най-обичаните храмове в София, руската църква „Св. Николай Мирликийски”, за да приеме под куполите си всички богомолци, дошли да почетат храмовия празник в деня, в който Българската православна църква чества паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец – 6 декември. В празничния ден за храма при Руското подворие в София светата божествена Литургия, в която взеха участие храмовите свещенослужители: предстоятелят йером. Зотик (Гаевски), ик. Симеон Минчев, прот. Николай Нешков, дякон Сава Кокудев и дякон Антоний Милушев, бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ. В богослужбата взе участие и представителят на Румънската патриаршия при Българската патриаршия ставроф. свещеноик. Нелуц Опря.

Това е енорията с най-много деца в София. Те са от различни квартали на столицата, но идват тук с родителите си, защото се чувстват добре приети в този храм. Тук за тях се полагат специални грижи и внимание и присъствието на деца от всички възрасти - от неколкомесечни до юноши - е по-скоро правило, отколкото изключение. По време на причастния канон те се струпват около солея, прилежно прибрали ръце на гърдите си, неколцина се учат да ходят, придържайки се за стъпалата пред олтара. Запознаваме се с неколкомесечната Елена, носена на ръце от баща си, с 9-годишната Василия и с „олтарника” Йосиф, както той сам се представя – достатъчно големи, за да се грижат и за братчетата и сестричетата си.

Епископ Наум с много търпение и отеческа любов причастява всички. За любовта – най важната от Христовите заповеди, обемаща и изпълваща всички останали, е и неговата празнична проповед. Безусловната безпределна любов към Бога и към ближните, образец на която е и днес честваният св. Николай Чудотворец.

„Нашият Господ ни е завещал заповеди, които да регулират живота на християните, но има една от тях, която обема всички Божии заповеди и цялото Христово учение: „Обичайте се един другиго, както Аз ви възлюбих, защото по това ще познаят, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си”. Тази заповед – каза архиереят – е от изключително значение за нас, християните. Нейната важност е разбрал и днес честваният св. Николай Чудотворец. Неговият богоотдаден живот е преминал в изпълнение на тази най-важна заповед, затова и той се нарежда сред най-тачените Божии угодници, които Църквата сочи като пример, образ на святост, учител на въздържанието, пример на кротост и незлоблие.”

Архиереят подчерта, че раят това е любовта Божия, че „залог за правда, радост и мир на земята е да имаме любов помежду си” и призова да се учим на любов от св. Николай Мирликийски. В заключение еп. Наум благопожела по молитвите на днес чествания Божи угодник Бог да дарува на нас и домовете ни здраве, крепка вяра и духовно щастие. Епископ Наум преподаде на народа първосветителското благословение на патриарх Максим и поздрави прот. Николай Нешков, свещенослужител в храма, с именния му ден и му пожела дълго и доброплодно служение, живителна благодат, която да го укрепява и вдъхновява в нелекото му пастирско служение.

Като благодари на еп. Наум за съслужението и топлите думи, предстоятелят на храма йером. Зотик, който е и и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, обърна вниманието на богомолците върху днешното неделно Евангелие за богаташа, обдарен особено богато от Бога с блага, който вместо да приготвя душата си за вечния живот, възложил всичките си грижи и внимание в осигуряването на всичко необходимо за настоящия земен, но преходен живот. Той припомни, че и ние често като безумния богаташ живеем суетно, празно, неразумно, в леност. Йеромонах Зотик прикани, по примера на св. Николай Чудотворец да победим у себе си греховното начало, пагубното си влечение към земното и да се посветим в служение на Бога и ближните.

В заключение йером. Зотик припомни за установилата се многогодишна традиция за храмовия празник на Руското подворие в София светейшият патриарх Максим да изпраща български йерарси, които украсяват с архиерейското си служение и молитва празника на енорията и подчерта, че това се възприема от свещенството и енориашите при този храм като израз на особена любов и отеческа загриженост на Българския патриарх към енорията. Отец-предстоятелят заръча на еп. Наум да предаде на светейшия Български патриарх синовната любов, която свещенството и енориашите при храма питаят към него, и че те всекидневно принасят своите скромни молитви пред Бога за здравето и дългоденствието на Негово Светейшество патриарх Максим.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Празник на храма към Руското подворие в София Празник на храма към Руското подворие в София Празник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияПразник на храма към Руското подворие в СофияСъс страх божий, вяра и любов пристъпете!Със страх божий, вяра и любов пристъпете!Със страх божий, вяра и любов пристъпете!Със страх божий, вяра и любов пристъпете!Със страх божий, вяра и любов пристъпете!Със страх божий, вяра и любов пристъпете!Със страх божий, вяра и любов пристъпете!Богомолен народЙером. ЗотикЕп. НаумЙером. ЗотикПразник в храма при Руското подворие в СофияПразнични словаБратски поздрав за прот. Николай НешевПрот. Николай НешевХрамов празник в Рускята църква в София

Аудио

Празник на храма към Руското подворие в София

« предишна новинаследваща новина »