ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в старинния храм "Св. Николай Чудотворец"

06 декември 2009 19:35, Софийска митрополия
храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец” бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. В съслужение с викарния епископ в празничното богослужение участваха иконом Ангел Янъков - предстоятел на храм ”Св. Климент Охридски”, протойерей Кирил Попов, предстоятел на тържествуващия храм, и дякон Иван Петков.

Стотици софиянци се стекоха да почетат храмовия празник и да се поклонят пред чудотворния образ на светителя в храма. Малката църква не можа да побере всички, които искаха да присъстват на св. Литургия, затова мнозина чакаха търпеливо да влязат в храма, часове след като свърши св. богослужба.

С вдъхновено слово еп. Йоан се обърна към миряните, в което подчерта достойнствата на св. Николай - този дивен Божи угодник, който още в младенческа възраст е приел и изпълнявал поста /като младенец е отказвал да суче мляко в сряда и петък/ и който е „ избран съсъд още от утробата да бъде победител над човешкото естество”.

В края на своето слово архиереят поздрави предстоятеля на храма - протойерей Кирил Попов, който в навечерието на Никулден празнува своя рожден ден, и му пожела все така с дръзновение, радост, добро сърце и послушание към св. Църква да служи и изпълнява своя пастирски дълг в този малък дом Господен. Той е призван да служи на св. Николай - първо в посветения на него храм в кв. "Горна баня", а след това и в този негов дом. Сърдечно му благодаря - каза еп. Йоан - за всичко онова, което върши като диригент на Свещеническия хор и като поспешник на нашите богослужби, и за всичко, което прави в своя църковен, духовен и пастирски живот”. Епископът поздрави църковното настоятелство, хора с неговия диригент и всички именници, като им пожела здраве, дълголетие и дръзновение в добродетелността по примера на техния небесен ангел.

Митрополитският храм „Св. Николай” е един от най-старите храмове в София. Предполага се, че първите основи на църквата са от времето на императора св. Константин Велики /4 в./. Това е свято и благодатно място не само за столичани, но и за хиляди българи. През вековете на робството той е съществувал като храм „Св. Николай Големи”, сведение за това дава историкът пътешественик Стефан Герлах, който през 16 в. посещава София. От 1934 до 1944 г. храмът духовно е обгрижвал руската общност в София. На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София църквата „Св. Николай" е напълно разрушена.

Малко след този печален факт в България настъпва атеистичният режим, който не позволява на новото църковно настоятелство да възстанови църквата в старото й благолепие и размери. Изграденият малък храм през следващите години постепенно се благоустроява и благоукрасява. Намерението на предстоятеля на храма и на настоящото църковно настоятелство е с Божията помощ и с общите усилия на всички, които милеят за този храм, той да придобие в скоро време желаното разширение.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "хорът при храмаеп. Йоан проповядваеп. Йоан проповядвамножество християни пристъпиха за св. Причастиеик. Ангел Янъковхрамов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "протоиерей Кирил Поповпротоиерей Кирил Попов и неговия син- иподякон Кристиянхрамов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "храмов празник в старинен храм "Св. Николай Чудотворец "Чудотворна икона на св. Николай в храма

Аудио

Храмов празник в старинния храм "Св. Николай Чудотворец"

« предишна новинаследваща новина »