ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Никулден в с. Железна

06 декември 2009 17:03, Видинска митрополия
Архимандрит Антим

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в с. Железна, общ. Чипровци, Берковска духовна околия, архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, отслужи св. Литургия.

Храмът на селото носи името на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той е въстановен цялостно преди две години с подкрепата на жителите на селото и църковното настоятелство и побира двеста човека. За съжаление в селото няма енорийски свещеник.

Поради липсата на свещеник и постоянна духовна грижа за местното население, на храмовия празник в селото пристигна протосингелът архимандрит Антим и оглави богослужението, за да може, както повелява традицията, богомолният народ да се причасти със светите Тайни.

С голяма радост архимандрит Антим сподели, че всички богомолци, а най-вече децата, с голям трепет са приели свето Причастие.

Светата Литургия в празничния ден бе огласена с молитвеното песнопение на деца от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

С духовна беседа и благо слово към благочестивия народ се обърна отец Антим, който запозна всички с живота, делото и личността на св. Николай - достоен пример за подражание от всеки християнин.

Архимандрит Антим раздаде на малките богомолци за молитвен спомен, благословение и духовна радост "Библия за деца" и "Християнска етика".

След края на светата Литургия по стародавна традиция бе осветена рибена чорба за здраве и благословение на всички живеещи и пребъдващи в благочестивата вяра.

Текст: архимандрит Поликарп
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Никулден в с. Железна

« предишна новинаследваща новина »