ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Максим се черкува в столичния митрополитски храм "Св. Неделя"

06 декември 2009 18:46, Софийска митрополия
Патриарх Максим

Днес, Никулден, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в празничната света Литургия в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя”. На този ден Негово Светейшество отбелязва свой личен празник - възведен е в йеродяконски чин. В чест на празника св. Литургия бе отслужена от цялото храмово духовенство, предстояванa от именника протойерей Николай Цурев.

В проповедта си за празника той наблегна на едно от позабравените днес качества, което светецът е притежавал – благотворителността. "Качество, което е твърде необходимо на съвременния вярващ българин, за дa може не само лично да се самоусъвършенства, но в подражание на св. Николай чрез дела на милосърдие да подпомогне и „по-малките” по дух свои братя и така благословен да навлезе в Царството на Бога Отца, приготвено за благословените „от създание мира” (Мат. 25:34-35). (Цялата проповед можете да прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=holiday_sermon.xml#blagotvoritelnost)

В края на светата богослужба патриарх Максим произнесе кратко слово, в което говори за личността на св. Николай: „Учител на въздържанието, със скромността си се е възвисил до големи духовни висоти. Особено известен и почитан със своето милосърдие, благотворителност, добродетелност и любов към всички братя, с особена снизходителност и помощ към бедните, към отрудените в живота. Със своя живот и дела св. Николай е получил благоволение у Бога и се сдобил с чудодейни дела и изяви. Както послуша, така и придоби.

Преселил се във вечността, в Царството Небесно, той и там проявява, благодарение на застъпничеството си пред Бога, милост и отзивчивост към молитвите на тия, които почитат паметта му, подражават на добродетелите му и му се молят. Нека и ние, възлюбени братя и сестри, се поучим от него и да подражаваме на делата му. Нека на празника му да отправяме молитви към Господа Бога за успех в живота и за спасение на нашите души”.

Накрая светейшият патриарх поздрави всички, „които са удостоени да носят името на светия Чудотворец”, както и лично поздрави храмовия свещенослужител – именник, и благослови всички присъстващи.

От името на храмовото духовенство председателят на храма свещеноиконом Мина Минчев поднесе букет красиви цветя на първойерарха на БПЦ. След св. Литургия се причастиха със светите Тайни множество миряни, а отец-именникът протойерей Николай Цурев раздаде за благословение постни шоколадови бонбони.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Патриарх МаксимПатриарх Максим благославя за празникаСвещеноиконом Мина Минчев поднася на Светейшия букети с цветяПричастяване на мирянитеПоклонение пред аналойната икона на св. НиколайПротойерей Николай Цурев раздава нафоратаМалкият свещоносец Владимир раздава благословение за именника о. НиколайЦветя за именника о. НиколайНикулден в Св. Неделя

Аудио

Светейшият патриарх Максим се черкува в храм "Св. Неделя"

« предишна новинаследваща новина »