ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отворено писмо относно решението на Св. Синод за избор на нов епархийски митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия

06 декември 2009 21:53, Българска Патриаршия

Скъпи читатели на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия,

През последните няколко дни в редакционната ни поща се получиха редица поздравителни писма, посветени на днешния празник на св. Николай Чудотворец. Сред тези писма има и много такива, в които православни християни изразяват възмущението си от тенденциозното „неразбиране” и агресивните коментари спрямо решението на Св. Синод на БПЦ за пристъпване към организирането на избор в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ за епархийски митрополит. В тази връзка една от читателките ни - г-жа Ана Борисова - изяви желание нейното писмо да бъде публикувано тук като Отворено писмо до широката българска общественост.

Редакционният екип на сайта на Българската патриаршия се надява, че чрез предстоящото публикуване на официалните решения на Св. Синод по този въпрос през следващата седмица ще бъде внесено успокоение в душите на всички православни християни, които наистина милеят за благопреуспяването на Западно- и Средноевропейска епархия и на БПЦ като цяло.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

По повод последното писмо на митрополита на Западно- и Средноевропейска епархия Симеон до Негово Светейшество Българския патриарх Максим

Скъпи братя и сестри,

Запознах се със съдържанието на писмото на освободения митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия Симеон, което бе адресирано до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, във връзка с “бързо скалъпената Наредба” на Светия Синод, уреждаща освобождаването му.

За мен бе съвсем неочаквано да се сблъскам с резкия тон на писмото на Негово Високопреосвещенство Симеон, както и със съдържащите се в него квалификации и неуместни заплахи към Върховния орган на църковната ни власт - Светия Синод на БПЦ. С тъга ме изпълни усещането за липсата на смирение и готовност да се приеме справедливото и своевременно решение на Светия Синод. Неизбежно се сещам за духа на светите отци на Църквата, който ги е насочвал да изпълняват дадения обет за монашеско послушание дори в случаи, когато спрямо тях са били взимани очевидно несправедливи решения.

Известно е, че не от една или две, а от няколко години митрополит Симеон не живее в епархията си и не може да се грижи пълноценно за делата и духовния живот в нея. Особено ярко доказателство за това бяха последните събития, които поставят на изпитание не само Западно- и Средноевропейска епархия, но и авторитета на Българската православна църква в стремежа й да отстоява чистотата на Православието. В този контекст ултиматумите към Българския патриарх и Светия Синод звучат крайно неприемливо.

Убедена съм, че волята за подготовка на избор на нов епархийски митрополит от страна на Св. Синод е продиктувана от искрената загриженост на Негово Светейшество Българския патриарх и на синодалните архиереи за осигуряването на пълноценно духовно ръководство за всички наши братя и сестри, живеещи извън България и в пределите на Западна и Средна Европа.

По молитвите на св. Николай Мирликийски Чудотворец Бог да умъдри всички ни, за да не бъде излагана Църквата на ненужни сътресения, а в сила и крепкост тя да напредва дори и сред бурните вълни на живота, та бидейки в спасителното й лоно, да живеем в единство и мир за слава Божия! Амин.

Ана Борисова

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Отворено писмо

« предишна новинаследваща новина »