ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на вярата - освещаване на приземния храм в новата катедрала на град Ловеч

25 октомври 2014 20:38, Ловчанска митрополия
Празник на вярата

Празник на вярата беше днешният съботен ден в Ловеч. Освещаването на храма, посветен на Въведение на св. Богородица, който се намира в долното ниво на новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“, бе успешното увенчаване на многогодишните трудове на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, заел се с нелекото, но богоугодно дело на храмостроителството.

Първата копка на храма бе направена в деня на св. братя Кирил и Методий – 11 май 2005 година. От този момент митрополит Гавриил с благословението на своя духовен старец започва да търси начини за събиране на средства, с които да започне строителството. Пръв сам той дарява, а след това намира и хора, които започват да помагат и така се стига до днешния ден.

Празникът започна още от вечерта с водосвет и Велика вечерня. Денят на радостното събитие бе ознаменуван с празничния звън на осемте храмови камбани. След утренята бе извършен богослужебният чин на пълно освещаване с полагане на свети мощи. Голямото присъствие на служещи висши духовници и многобройно свещенство допълнително увеличаваше силата и въздействието на този изключително тържествен момент.

В св. Литургия, оглавявана от високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, в съслужение участваха митрополитите Старозагорски Галактион, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум и Неврокопски Серафим, епископите Велички Сионий и Браницки Григорий, както и гостите от Руската и от Украинската православна църква Воронежки и Лискински митрополит Сергий, Борисополски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия и ректор на Киевската духовна академия и семинария, и Банчанският епископ Лонгин, който, освен с духовната отговорност за повереното му от Бога братство, полага истинска отеческа грижа за 500 изоставени деца.

Митрополит Гавриил каза, че в Ловеч вече има още един храм посветен на светата Божия Майка и по този начин още по-настойчиво продължаваме да търсим нейния небесен покров и благословение в тези трудни за града ни дни.

На подземното ниво, освен храма, е разположен салон за концерти по повод различни църковни празници, помещение за работа с деца и обучителни, религиозно-просветни курсове, помещение с баптистерий за свето кръщение.

 

 

 

Снимки

Празник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вяратаПразник на вярата
« предишна новинаследваща новина »