ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Певческо дружество „Славянска беседа" отново завладя сърцата на московчани

07 декември 2009 00:56, Софийска митрополия
концерт на камерен състав на ПД"Славянска беседа"

Успешно реализираният българо-руски проект на Международния фестивал на православната музика "Св. Богородица - Достойно есть" - Поморие получи своето продължение от 13 до 23 ноември 2009 г. в Москва. Мероприятието се организира по инициатива на ръководителите на съставите, които активно са участвали в летния семинар на тема "Брегмофонията и храмовото пространство" и "120 години от рождението на Петър Динев", провел се под ръководството на композитора Георги Попов и диригента Елица Христова.

В Москва за една седмица певците от Народния хор при Николо-Перервинския манастир, с диригент Даря Бондарева, са имали възможност отново да работят с българските си колеги. За кратък срок те са съумели да научат св. Литургия № 2, написана през 2002 г. за еднороден детско-женски хор и тази година преработена за смесен хор от композитора Георги Попов.

В последните години името на този автор на православни песнопения е станало много популярно в Русия. Архимандрит Пьотър (Поляков) от Московската патриаршия казва: „За съжаление у нас все още не се е появил композитор, който така проникновено, така дълбоко и истинно да отразява православната духовност в своите произведения. Ние сме много щастливи, че можем да се докоснем до Вашето изкуство”.

Освен големия интерес към музиката на Георги Попов, сред църковните музиканти в Русия се намират и все повече почитатели на специфичното звукоизвличане, с което певците от ПД „Славянска беседа” изпълняват музикалните произведения. Това звукоизвличане е наречено от своя създател Георги Попов „брегмофония” и е определено от руския диригент Даря Бондарева като „съборен звук”. Усвояването на тази уникална техника, съобразена с изискванията на храмовото пространство и православното богослужение привлича все повече хора. Първите стъпки са направени от хористите от Николо-Перервинския манастир, които след двата семинара успешно вземат участие в празничните богослужения в старинния храм „Св. Николай Чудотворец” /част от манастирския комплекс/ и в един от централните московски храмове „Св. София – Премъдрост Божия”, чието духовенство е и в ръководството на Свето-Тихоновския богословски институт в Москва. Ръководителите на Детската музикална школа към храм „Св. Успение Богородично” от гр. Красногорск са следващите, които искат да усвоят и да преподават тази техника.

По време на посещението на хора "Славянска беседа" в Русия, в Българския културен център в Москва се е състоял симпозиум на тема „ Духовно-естетически изисквания на съвременността и традицията на Православната църква”. Във форума освен гостите от България са взели участие духовници и диригенти от различни краища на Русия. Поставени са множество проблеми, свързани както с общозначими за Православната църква, така и със специфични за отделните енории въпроси.

В рамките на "Годината на България в Русия", в Москва се е провела и младежка конференция „Наследници на Византия”. Във връзка с нея се е състоял концерт на ПД „Славянска беседа”. Форумът е организиран със съдействието на Императорското православно палестинско общество, Министерството на външните работи на Руската федерация, федералната Агенция за работа с младежта. Българският културен институт със своята уникална сграда – архитектурен паметник – е бил домакин на международната проява. Две деца, три жени и четирима мъже – в този камерен състав, българските певци са разтърсили душите на отбраната публика. Нестихващи аплодисменти и горещи пожелания за успешна съвместна дейност са изпроводили българите. Предстоятелят на Николо-Перервинския манастир прот. Владимир Чувакин в своята проповед в деня на св. архангел Михаил /21 ноември/ е подчертал: „С всяко свое песнопение българският хор оставя дълбоки следи в нашите души...Тяхното изпълнение от миналата година завинаги остана в сърцата ни... щастливи сме, че отново имаме честта да ги посрещнем в нашия храм... Пожелавам на нашите възпитаници и певци да се научат да възпяват Господ така, както го прави хорът на „Славянска беседа” със своите забележителни гласове”.

 

 

 

 

 

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

певческия състав в Троице- Сергиевата лаврапевческия състав в Троице- Сергиевата лаврапевческия състав в Троице- Сергиевата лаврарепетициярепетицияв златния императорски храм "Успение Богородично"Композитора Георги Попов с руски журналистучастниците в симпозиума

Аудио

„Славянска беседа" отново завладя сърцата на московчани

« предишна новинаследваща новина »