ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна св. Литургия и панихида отслужи в Силистра наместникът на овдовелия Доростолски митрополитски престол

07 декември 2009 02:33, Русенска митрополия
Катедрален храм "Св. ап. Петър и Павел", гр. Силистра

На 6 декември, Никулден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, наместник на овдовелия Доростолски митрополитски престол, отслужи заупокойна св. Литургия в катедралния храм “Св. ап. Петър и Павел”, гр. Силистра. В богослужението взеха участие духовенството при катедралния храм, клирици от родния град Елена на новопреставления, както и протодякон Любомир Братоев.

Негово Преосвещенство епископ Винченциу на Слобозия и Кълъраш (Румъния) беше изпратил архиерейските наместници Василе-Еуджен Барз (гр. Кълъраш) и Богдан-Йонуц Станку (гр. Урзичен, в превод Копривщица), за да участват в заупокойната св. Литургия и панихида по повод 40 дни от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион.

Житото за панихидата приготвиха монахини от манастира "Цигънещ". Всичко това свидетелства за уважението, почитта и възхищението от страна на Румънската православна църква към достойния български новопреставлен архиерей, просиял със своя възвишен духовен живот и талантливото си перо. Не една и две са неговите душеполезни книги и стихове.

След сугубата ектения на св. Литургия протодякон Братоев произнесе заупокойна ектения за упокоение душата на представилия се в Господа Доростолски митрополит Иларион.

Проповед за живота и подвизите на великия св. Николай Мирликийски Чудотворец, живял през 3-4 век и чиито св. мощи днес се намират в гр. Бари (Италия), произнесе секретарят на св. Русенска митрополия, г-н Ангел Младенов.

След отпуста на св. Литургия духовенството отслужи панихида в храма и трисагий на гроба на дядо Иларион, намиращ се в двора на катедралата.

Митрополит Неофит в своята проповед на основата на тропара на св. Николай Мирликийски направи сравнение между живота на светеца и на новопреставления Доростолски архиерей, като каза: „Целия си живот с вяра в Господа митрополит Иларион посвети на светата ни Църква, на преподобническия живот, на въздържанието, на учителството, на утехата и воденето на поверените му души в светлината на истината, на правдата и на светостта. "Правило на вярата", казваме за св. Николай Мирликийски. Ето и дядо Иларион не отстъпи от вярата. Целият му живот беше едно правило на светата православна вяра и Църква. Образ на кротостта. С какъв благ и съвършен в духовно отношение поглед приемаше всички нас, които искахме да се насладим на неговата богата душевност, на неговата поетична душа, на неговото пастирско слово, което беше и поучение и предпазване от греха и насърчение в нашия добродетелен живот. Чрез смирение постигаше висините на пастирското служение и на духовността и чрез скромния си живот, чрез нищетата, в която предпочиташе да живее, нежели в охолността и в богатството, постигаше висотата на добродетелния живот. Затова ние всякога ще го имаме като молитвен застъпник, като наш небесен покровител в неговия живот след земната му кончина, който живот вярваме, че ще бъде в светлината на лицето Божие на онези блажени места, за които той така често ни говореше и ни поучаваше. Той се стремеше да бъде истински пример на вяра, благочестие и стремеж към небесните висини на Божието царство”.

Митрополит Неофит изказа съболезнования от името на Българския патриарх и Св. Синод на най-близките негови сродници, на епархийския съвет към Доростолската митрополия, клира, паството, благочестивите християни, „които помнят служението на дядо владика, като достойно за всяко подражание в нашия живот”.

Той завърши своето съболезнователно слово с два стиха от творчеството на дядо Иларион, „което беше проникнато от красота духовна, от поетична мъдрост, библейска свързаност на темите на неговото творчество. Възхищение от подвига на преподобните отци и от природата на нашия Създател. Такова едно съвършенство на духа ние виждаме в живота и делата на дядо Иларион и нека всичко, което той ни завеща да бъде наше ценно достояние и ние никога няма да го забравим в молитва и ще си спомняме духовния ни старец, наш истински архипастир и следовник Христов и на св. апостоли… Нека небесният наш Отец утоли изцяло тази жажда на досточтимия и приснопаметен наш дядо Иларион. Да бъде в селенията на праведните и обилно да черпи от Божията светлина, която той пръскаше тук на земята между всички нас”.

Бог да го прости и упокои душата му там, където почиват духовете на праведниците!

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Митрополит НеофитПосрещане на митрополитаНачало на св. ЛитургияВелика ектения"Дойдете да се поклоним и да припаднем"Пеене на тропари след малкия вход"Господи, Господи, погледни от небето и виж...""Господи, спаси благочестивия"Заупокойна ектенияВелик входВелик входВелик входДаване целувката на мираКазване Символа на вяратаПричастяване с кръвта ХристоваПроповедСв. ЛитургияОтпустОтпустПанихидаПанихидаЧетене на св. евангелиеПанихидаТрисагий на гробаТрисагий на гробаТрисагий на гробаТрисагий на гробаТрисагий на гробаТрисагий на гробаТрисагий на гробаТрисагий на гробаМощите на св. Дасий Доростолски в катедралата в СилистраМощите на св. Дасий Доростолски в катедралата в Силистрасв. мъченик Дасий ДоростолскиГробът на дядо Иларион ДоростолскиГробът на дядо Иларион ДоростолскиВечная памят на митрополит ИларионДуховници и миряни

Видео

Велик вход

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Аудио

Заупокойна св. Литургия и панихида в Силистра

« предишна новинаследваща новина »