ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Калипетрово

26 октомври 2014 17:53, Доростолска митрополия
Храмов празник в с.Калипетрово

Днес с тържествено биене на камбаните на храма в село Калипетрово председателят на храма и духовенството, дошло да вземе участие в божествената св. Литургия, посрещнаха скъпи гости на калипетренци - Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий и духовници от Гръцката, Молдовската и Румънската православни църкви.

Начало на светата Литургия бе дадено от ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение с Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий участваха духовенство от епархията и гостите от сестрите православни църкви.

Множество народ се бе стекъл в храма за 167-ми път, за да вземе участие в богослужението и да се поклони на св. мощи на чествания в този ден св. Димитър Солунски. Молитвено участие взеха областният управител на гр. Силистра г-н Стоян Бонев, кметът на Силистра г-н д-р Юлиан Найденов и г-жа Денка Михайлова – зам.-кмет на община Силистра, които поднесоха и поздравителни адреси към председателя на Църковното настоятелство и жителите и гостите на китното добруджанско селце.

След това митрополит Амвросий отслужи със свещенството водосвет и всички бяха поръсени за здраве.

Празникът продължи с изява на фолклорни групи в читалището на селото.

***

Храмът в Калипетрово е построен изцяло с волни пожертвования на местните жители през 1847 година. Това става след ферман, издаден от султан Абдул Меджид при посещението му в Силистра през 1847 година. За да отговори на тогавашните изисквания на османската власт, храмът е бил полувкопан в земята. Негови строители са дряновски майстори, а иконите са дело на тревненския зограф Досю Коев и неговите синове. Първите свещеници били поп Стефан Михайлов и поп Стамат.

По инициатива на дългогодишния свещеник Добри Чаков през 1997 г. в чест на 150-годишнината от построяването му храмът е обновен и разкрасен, а в чест на 160-годишнината през 2007 г. е стенописан.

***

Калипетрово е едно от най-големите селища на Силистренска област. Името му идва от древността. През 1942 г. селото се преименува в Петрово, през 1954 г. - в Станчево, а през 1956 г. се възстановява старото му име – Калипетрово. Разположено е на 4 км южно от Силистра. Жителите му наброяват над 5000 души.

През целия период на османското иго Калипетрово е село с чисто българско население.

Най-ранните сведения за селището са от 1548 година. Тогава то се състояло от 59 къщи. Сведенията сочат, че османската експанзия от североизток принуждава голяма част от населението да емигрира отвъд Дунава. За това свидетелстват и запазените до днес роднински връзки на калипетровци с някои села от северната страна на реката. Такава е историята на чорбаджи Чако, който се заселил отвъд Дунава и основал село с изселили се жители на Калипетрово. И до днес в селата около Силистра се среща често фамилното име Чакови.

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Храмов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.КалипетровоКметът на гр.СилистраОбластният управител на  гр.СилистраХрамов празник в с.КалипетровоХрамов празник в с.Калипетрово
« предишна новинаследваща новина »