ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена архиерейска вечерна служба за Димитровден във Видин

26 октомври 2014 17:59, Видинска митрополия
Архиереите участвали в тържествената вечерна служба за Димитровден във Видин

На 25 октомври в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, във връзка с отбелязването на храмовия празник бе отслужена архиерейска вечерна служба от много архиереи.

По покана на Видинския митрополит Дометиан във вечерното тържество в прослава на св. Димитър участие взеха архиереи от Сръбската православна църква – Бачки епископ Ириней, Крушевачки епископ Давид и Тимочки епископ Иларион, който и оглави вечерната служба.

Гост за празника на видинския катедрален храм бе и ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България.

По време на молитвеното вечерно тържество от епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, бе отслужено петохлебие, както и осветено коливо за здраве и благословение на присъстващите, жителите и гостите на Видин.

След края на службата митрополит Дометиан приветства своите високи гости и изрази благодарност и преклонение пред тях, че са уважили празника на катедралния храм и че с това засвидетелстват любовта си към БПЦ и братското единство, което винаги ни е сплотявало.

С отговор на топлото приветствие от името на сръбската делегация към Видинския митрополит се обърна Негово Преосвещенство Бачки епископ Ириней. Той благослови присъстващите духовници и вярващия народ и изказвайки благодарност за поканата на Видинския митрополит Дометиан, заяви, че няма и никога не е имало пречка за добрите братски и междусестрински църковни отношения, нито политически, нито като език, а напротив, винаги двете църкви са били едно, защото всички в Христа сме едно.

За скъпите гости на Видинска света митрополия Видинският митрополит Дометиан даде тържествена вечеря, на която бяха разменени скромни подаръци в памет на историческото събитие, донесло велика радост за това, че възкръсват братските връзки на Видин със съседните и приятелски епархии от Сръбската православна църква.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1oHJdS6

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »