ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин отбеляза паметта на св. Димитър Солунски

26 октомври 2014 18:01, Видинска митрополия
Видин отбеляза паметта на св. Димитър Солунски

На 26 октомври с тържествена архиерейска света Литургия бе отбелязана паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Мироточиви в едноименния катедрален храм на гр. Видин.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. В съслужение участваха архиереи от Сръбската православна църква – Бачки епископ Ириней, Крушевачки епископ Давид и Тимочки епископ Иларион, и викарният епископ - Белоградчишки Поликарп.

В тържественото богослужение съслужи също така и иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България.

Молитвено участие в тържеството взеха г-жа Румяна Коларова, министър на образованието и науката на Р България, г-н Добромир Дилов, и.д. кмет на гр. Видин, г-н Пламен Трифонов, председател на Общинския съвет-Видин, депутати, общественици, вярващ народ, изпълнил храма в огромно множество.

Проповед за неделята и празника на св. Димитър произнесе епархийският проповедник архимандрит Харалампий.

След светата Литургия митрополит Дометиан отправи своя благослов към всички присъстващи и гости, като им пожела Бог да ги окриля, пази и вдъхновява, за да бъдат достойни чеда на Църквата Христова и България. Той поздрави гостите на Видин от Сръбската православна църква и изказвайки им думи на преклонение и любов, им засвидетелства любовта и братската обич на Видинска епархия и БПЦ.

Поздрав към Видинския митрополит Дометиан, към гостите и присъстващите на светата Литургия бе отправен по повод Димитровден и от г-жа Румяна Коларова, министър на образованието и науката.

Впоследствие епископ Поликарп освети училищните знамена пред катедралния храм на Видин - което се е превърнало в традиция за деня на св. Димитър, духовен празник на Видин, за благословение и придобиване на божествена мъдрост от страна на видинските ученици.

Последва литийно шествие от храма до пл. „Бдинци“, където бе издигнат българският трибагреник, знамето на Видин, както и отправен поздрав към гражданите на Видин от и.д. кмет на Видин инж. Добромир Дилов и Видинския митрополит Дометиан.

Официалните лица от СПЦ и Видинският митрополит Дометиан бяха посрещнати в кабинета на председателя на Общинския съвет, където бяха разменени топли приятелски поздравления и благопожелания.

Гостите присъстваха на тържественото заседание на Общинския съвет Видин, където Видинският митрополит Дометиан отправи своя благослов и поздрав към присъстващите.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и желанието и благоразположението на министър Коларова, в сградата на Видинска митрополия тържествено бе подписан от министър и митрополит Меморандум за сътрудничество между двете институции, според който Видинска света митрополия и Министерството на образованието и науката ще си сътрудничат в проекти, касаещи работата с младите хора и тяхното възпитание и даване правилна насока в духовния и социален живот.

След официалните тържества, посветени на Димитровден, от името на Видинска света митрополия бе даден обяд, където всички отново се поздравиха и споделиха взаимната си радост от празничния ден, посветен на един велик Христов войн - св. Димитър Солунски, небесен покровител и застъпник пред Бога за народа на Видин и неговите гости. Поздрави поднесоха епископите Белоградчишки Поликарп, Бачки Ириней, Крушевачки Давид и Тимочки Иларион, ставрофорен иконом Нелуц Опря и г-н Кръстьо Спасов, областен управител на Видин. На официалния обяд бяха раздадени взаимно подаръци, символ на братска обич и любов.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »