ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православните християни на гр. Бургас отпразнуваха празника на своя небесен покровител и закрилник - св. Николай Мирликийски Чудотворец

07 декември 2009 11:21, Сливенска митрополия
Никулден в гр. Бургас

И тази година православните християни и жителите на гр. Бургас отпразнуваха по подобаващ начин празника на своя небесен покровител и закрилник св. Николай Мирликийски Чудотворец. За разлика от други години, тази година те бяха осенени с изобилна сугуба благодат. Бургас получи частица от Светия Кръст Господен и частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани, които Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий прие от ръцете на премиер-министъра и постави за всенародно поклонение в храма ”Св. Кирил и Методий”. В продължение на три дни храмът ще бъде отворен, за да могат православните християни да се поклонят пред светините.

След края на светата Литургия кметът на Бургас г-н Димитър Николов, в присъствието на областния управител г-н Константин Гребенаров, на депутати от Бургаски избирателен район, общински съветници и ръководители на държавни институции, връчи на митрополит Йоаникий почетния знак на Бургас за присъденото му високо отличие ”Почетен гражданин на Бургас”, във връзка с неговата голяма църковно-пастирска и просветителска дейност и по повод 70–ата му годишнина. Владиката благодари за оказаната му висока чест и увери стотиците присъстващи, че не ще престане да обгрижва повереното му от Бога паство.

След това се проведе литийно шествие до кея в морската градина, където митрополитът и придружаващото го свещенство отслужиха панихида за починалите моряци. Паралелно с това в Бургас се проведоха и други десетки празнични мероприятия, в които участие взеха бургаските свещеници. Рибарите от рибарското селище ”Ченгене скеле” раздадоха стотици литри рибена чорба, приготвена по тяхна специална рибарска рецепта. Празнични прояви имаше и в кварталите ”Сарафово” и ”Крайморие”.

Предния ден – 5 декември - в гр. Несебър се проведе библеистичен семинар, организиран от сдружението на богословите библеисти ”Библейски колегиум”, от община Несебър и от църковното настоятелство при храм ”Успение Богородично” в морския град. Семинарът премина под наслов ”Защото чета Библията”. Свои доклади представиха повече от 15 млади богослови от богословските ни факултети. На 6 декември всички участници в семинара присъстваха на св. Литургия в храм ”Успение Богородично”, а след това с литийно шествие отидоха до пристанището, където иконом Петър Косев отслужи трисагий за загиналите моряци и молебен за здраве и успехи на живите.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Никулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасНикулден в гр. БургасСливенският Митрополит Иоаникий - почетен гражданин на гр. БургасГрамотаБургас получи частица от  Светия Кръст Господен и частица от мощите на Свети апостол Андрей ПървозваниБургас получи частица от  Светия Кръст Господен и частица от мощите на Свети апостол Андрей ПървозваниПоклонение пред частица от Светия Кръст Господен и частица от мощите на Свети апостол Андрей ПървозваниНикулден в гр. Бургас

Аудио

Празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец - Бургас

« предишна новинаследваща новина »