ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня в чест на св. Петка Иконийска

28 октомври 2014 06:25, Софийска митрополия
Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"

В същинския център на София - на ул. „Съборна”, в подлеза на ЦУМ - се намира църквата „Св. Петка Самарджийска”. Тя е една от малкото останали средновековни църкви, която е частично вкопана в земята и така е оформена на две нива. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници (от IV в. сл. Р.Хр.).

Малкият храм носи името на света Петка Иконийска, мъченически пострадала през ІІІ в., чиято памет честваме на 28 октомври. Наречена е още „Самарджийска”, защото през Средновековието около храма живеели майстори на седла за коне (самарджии), които я поддържали и вярвали, че св. Петка е тяхна застъпница и закрилница.

Настоящият храм бил издигнат през ХІ в. Преди той бил по-широк и просторен, имал е северна и южна ниша, и притвор, които впоследствие били съборени. Най-старите запазени стенописи в храма са от ХІV в., като над тях се намира друг живописен слой, според повечето изследователи те са дело на преподобния Пимен Зографски.

Църквата „Св. Петка Самарджийска” била обявена за паметник на културата през петдесетте години на миналия век. По това време обаче от нея изчезнал иконостасът, който бил дело на дебърски майстори от рода Филипови. Едва през 1992 г. храмът става отново собственост на Българската православна църква, а през 2004 г. отваря врати за каноничен богослужебен живот на вярващите.

В навечерието на храмовия празник бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство начело с предстоятеля свещеник Георги Спасов, столични свещенослужители и двама дякони.

В края на вечернята еп. Григорий се обърна към десетките вярващи, събрали се в студената октомврийска вечер и подчерта как като православни християни трябва да посрещаме празниците - в храма, на съборна молитва, със славословия и песнословия.

„Пример за това ни дава и честваната светица - св. Петка Иконийска. Запитана от нейния мъчител как се казва, тя отговорила: „Аз съм християнка“. И тя го доказа на дело, като страда за вярата си в Христа, след като живееше според нея, с дела на добротворство...“ - каза в словото си владиката и разказа житието на светицата.

„Нека усърдно й се помолим да бъде наша закрилница, помощница и ходатайка пред Бога! Нека я призоваваме за нейната благодатна помощ, с която да преодоляваме всички изкушения, които ни напраща лукавият, и с нейното застъпничество, по Божията милост да достигнем до Царството Божие, приготвено за всички християни, които са такива по живот и дело“ - каза още владиката и поздрави с празника предстоятеля на храма свещеник Георги Спасов, духовенството, певците и всички дошли да почетат светицата, като им преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество.

От своя страна отец Георги благодари на еп. Григорий за участието в богослужбата и като каза, че „на този храм му е взето всичко материално, но се радва на духовното което има – богослужебния живот“, отбеляза, че се навършват 10 години, откакто в храма има каноничен литургичен живот след прекъсването му за повече от петдесет години.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Свещеник Георги СпасовХрамов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"Храмов празник в църквата "Св. Петка Самарджийска"
« предишна новинаследваща новина »