ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм „Св. Николай” в гр. Разград празнува своя храмов празник

07 декември 2009 14:26, Русенска митрополия
Св. Литургия

На 6 декември светата ни Църква чества паметта на един от най-тачените както на Изток, така и на Запад йерарси – св. Николай Мирликийски Чудотворец. С изключителния си живот – пример за кротост и искрена вяра - той много векове вдъхновява вярващите и е истински пример за достойно архиерейско служение. Както и преди в град Мира, в областта Ликия, където е бил архипастир, така и днес в италианския град Бари, където се намират понастоящем мощите му, са се случвали и се случват многобройни изцеления, затова всички го наричат Чудотворец.

По времето, когато светителствал св. Николай, християнството се разпространявало и по българските земи. Още в древни времена християнството намерило благоприятна почва в гр. Разград (тогава Абритос), а за духовното му развитие свидетелства фактът, че през 431 г. той е център на епископия, водена от своя духовен водач – Абритоския епископ Марциан. Развалините на епископската базилика може и до днес да се видят в археологическия резерват "Абритос".

Особена почит към св. Николай Мирликийски засвидетелстват жителите на Разград, които са посветили на него основния си храм. Той е най-големият храм в Русенска епархия. В смутно време и при трудни условия през далечната 1860 г. жителите на града успяват да построят величествен храм – свидетелство за многовековното християнско присъствие по тези земи и резултат от започналото възраждане на българския народ. Според първоначалния план църквата представлявала трикорабна безкуполна псевдобазилика. Площта й е около 590 кв. м., което я прави една от най-масивните представители на църковната архитектура от средата на XIX век.

И тази година разградчани в многобройно стечение отпразнуваха храмовия празник на своя най-стар и най-голям храм. Архиерейската празнична литургия беше отслужена от Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков поради ангажимент на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в Силистра. В евхаристийно съслужение участваха още: ик. Георги П. Георгиев – енорийски свещеник към храма, свещ. Димитрий Терзи, свещ. Михаил Михайлов и свещ. Николай Николов, а молитвено участие взе и архиерейският наместник на Разград – ик. Георги Ив. Георгиев. На клироса псалт беше Милен Бакалов. Проповед произнесе именникът свещ. Николай Николов, който припомни важните моменти от живота на св. Николай. В края на литургията еп. Иаков поздрави вярващите с празника и пожела на именниците много здраве и успехи. След това бе отслужен водосвет и бяха осветени приношенията на християните. Всички се насладиха на благозвучното пеене на енорийския смесен хор. За благопреуспяването на града, управата и неговите жители бе изпълнено многолетствие.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Многоброен народ присъстваше на службатаархим. ЕмилианНегово Преосвещенство Месемврийски еп. ИаковНегово Преосвещенство Месемврийски еп. Иаков начало на св. литургияархиерейски благословархиерейски благословблагославяне на приношенията на варващитеблагославяне на приношенията на варващитеводосветводосветМного хора се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

Аудио

Храм „Св. Николай” в гр. Разград празнува своя храмов празник

« предишна новинаследваща новина »