ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Троен празник в столичния храм "Св. Параскева"

28 октомври 2014 22:35, Софийска митрополия
Ръкоположение

С йеродяконско ръкоположение и протойерейска офикия бе отбелязан празникът на един от най-красивите храмове в София, посветен на св. Параскева Иконийска (на ул. „Г.С.Раковски“).

На 28 октомври, когато Църквата тържествено празнува паметта на Христовата мъченица от Мала Азия св. Параскева, храмовият празник на едноименния велелепен столичен храм започна с архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Теофан, йеромонах Стилиян, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, председателят на тържествуващия храм прот. Йоан Чикалов, духовният надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и член на Софийския епархийски съвет, и предстоятели и свещенослужители на софийски храмове.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на светата Литургия бе ръкоположен в дяконска степен монах Силуан, брат на Бистришкия манастир „Св. Петка“. Новият йеродякон на Българската църква е завършил през 2003 г. петгодишния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. Продължава обучението си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в който успешно се дипломира през 2008 г., а след това в същия факултет придобива и магистърска степен. От няколко години е на послушание в Бистришкия манастир „Св. Петка“ и на 25 юни 2011 г. приема монашеско пострижение.

Викарният епископ се обърна към него с думите: “Пристъпваш към Господа Иисуса Христа, към служение Нему и на светия Му олтар… Това е най-великото и отговорно служение - първо на Бога, а после и на хората. Това е служение с много трудности и отговорности, но и с много благодат. Стреми се да запазиш тази Божия благодат у тебе, да бъдеш жилище на Пресветия Дух, а това ще се случи, като изпълняваш Божиите заповеди, като имаш вяра само в Господа Иисуса Христа и само Нему се уповаваш, само на Него се надяваш и единствено на Него посвещаваш своето служение. Внимавай върху себе си, защото ще даваш отговор какво си изпълнил и какво си постигнал в своето служение!“

В края на Литургията епископ Григорий отличи с офикия „протойерей“ свещеник Христо Попов от храмовото духовенство. Новият протойерей е родом от Сливен и е потомък на свещенически род. Основно и средно образование завършва в родния си град. През 1996 г. успешно завършва Богословския факултет на Софийския университет и от същата година започва работа в канцеларията на Светия Синод. През 2005 г. е ръкоположен за дякон, а на следващата - за свещеническо служение.

В поздравителните си думи към него архиереят, като отбеляза неговото ревностно служение, му пожела това отличие да не му бъде за гордост, а да го задължава все така ревностно и всеотдайно да служи на Божия виноград.

В края на тържественото богослужение владиката се обърна към събралите се в храма десетки вярващи и припомни житието на св. Параскева. Той прикани да се стремим да имаме и ние нейната вяра, „нейната любов и ревност към Христа, нейното смирение, кротост и милосърдие, с които беше украсена от ранни години“. Като пожела здраве и сили телесни и духовни, епископът преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Светейшество.

Накрая прозвучаха многолетствия за новоотличения протойерей Христо Попов, за храмовото духовенство, за новоръкоположения йеродякон Силуан и за всички празнуващи деня на св. Параскева Иконийска.

За всички, дошли да влязат в радостта на тържествуващата енория, църковното настоятелство раздаде благословено ястие, старателно и вкусно сготвено от Руси Русев.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в столичния храм "Св. Параскева"Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева"  Празник в столичния храм "Св. Параскева" Йеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродяконско ръкоположениеЙеродякон СилуанБраницки епископ ГригорийПразник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Офикия на отец Христо ПоповОфикия на отец Христо ПоповОфикия на отец Христо ПоповОфикия на отец Христо ПоповОфикия на отец Христо ПоповПразник в столичния храм "Св. Параскева" Новият протойерейДяконитеПразник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Протойерей Йоан ЧикаловПразник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Празник в столичния храм "Св. Параскева" Настоятелките на храма- г-жа М. Попова и г-жа Б. ИлиеваПразник в столичния храм "Св. Параскева"
« предишна новинаследваща новина »