ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено отбелязване на Никулден в гр. Видин (обновено с фоторепортаж)

07 декември 2009 19:06, Видинска митрополия
Никулден в гр. Видин

Паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец тържествено бе отбелязана в гр. Видин.

В митрополитския храм, носещ името на светеца, бе отслужена тържествена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с преосвещения Велички епископ Сионий.

На гости на Видинска митрополия, за да почетат празника заедно с видинското духовенство и богомолния народ и да споделят епархийската радост, пристигнаха архимандрит Сергий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, и йеромонах Стилиян, игумен на манастира „Св. Петка” в софийска Бистрица.

От самото начало на светата Литургия, за да вземе молитвено участие в богослужението, пристигна и кметът на гр. Видин г-н Румен Видов, както и много видни обществени лидери и дейци.

Благодатно слово върху живота, служението и образа на св. Николай произнесе епископ Сионий, който се помоли Бог да благославя целия ни народ по молитвите на св. Николай, за да крепнем всички в духовност и благодат.

По време на светата Литургия бе осветено коливо в чест на св. Николай, което бе раздадено на богомолния благочестив народ.

След отпуста на тържествената света Литургия последва възстановяването на древна видинска традиция, а именно - запалването на осем кандила и поставянето им в изработено от сребро кандило във формата на кораб. Това кандило е подарено още преди Освобождението на България от османско иго на старинния храм „Св. Пантелеймон”. Подарено е от осемте големи видински фамилии, занимаващи се с търговия, рибарство и корабоплаване по р. Дунав, за призоваване благословението и молитвената подкрепа на Мирликийския Чудотворец св. Николай. Кандилата бяха запалени от митрополит Дометиан, кмета на гр. Видин, директора на Речната гара във Видин и от благочестиви християни. Корабът бе поставен в ниша на северната страна до светия олтар.

Веднага след това от митрополитския храм тръгна литийно шествие до брега на р. Дунав близо до Речната гара. Литийното шествие бе предвождано от свещи, хоругва с лика на св. Николай, градския духов оркестър на Видин, иконата на св. Николай, носена от боголюбивото свещенство, духовници, както от архиереите, официалните лица и народното изпълнение.

На брега на тихия бял Дунав бе отправена заупокойна молитва и изпято „Вечная памят” за всички загинали моряци, рибари и плаватели. Митрополит Дометиан, кметът на града и директорът на Речната гара в памет на всички загинали хвърлиха възпоменателни венци в р. Дунав. В момента на хвърлянето на венците на катер на Гранична полиция се намираше икона с образа на св. Николай, която трикратно бе потопена във водите на р. Дунав за благословение и даруване на благодатна закрила от светителя, който е покровител на всички моряци и рибари.

Последва водосвет за здраве и благославяне на празнично приношение – рибена чорба.

Митрополит Дометиан поздрави всички именници, рибари, търговци, банкери и всички празнуващи на този ден и им пожела: Бог да ги благославя и да им дарува много здраве и спокойни дни!

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Никулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. ВидинНикулден в гр. Видин

Аудио

Тържествено отбелязване на Никулден в гр. Видин

« предишна новинаследваща новина »