ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преобличане мощите на св. крал Стефан Милутин

29 октомври 2014 22:08, Софийска митрополия
Раката с мощите на св. крал Стефан Милутин

На 30 октомври Православната църква отбелязва празника, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин. Денят на сръбския крал светец - един от колосите на Православието, които са имали светска власт и сила, издигнал множество св. обители и църкви - се чества като втори храмов празник в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, тъй като мощите му от столетия се покоят в нея.

~~~

Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г. и Църквата скоро го канонизирала за светец. През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят светите мощи от поругаване при навлизането в София на войските на видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. "Горна баня"). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.

~~~

По традиция на 29 октомври след светата Литургия се отслужва специален чин, по време на който се извършва преобличане мощите на св. Крал.

Тази година, за да почетат празника на сръбския светец и да вземат молитвено участие в последованието, в катедралния храм бяха дошли множество монаси, монахини и миряни от Сръбската православна църква.

Златоустовата Литургия бе заупокойна, в памет на блаженопочиналия и приснопаметен патриарх Максим, който в този ден щеше на навърши 100 години. Възглави я Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха голямо множество столични духовници и представители на Сръбската православна църква – архимандрити и свещеници.

След Литургията започна чинът на тържествено преобличане на мощите. Застанали край раката с мощите на св. Крал, духовенството пееше канона на светеца. Раката с мощите бе отворена и след като свещенството благоговейно ги целуна, те бяха внесени тържествено в светия олтар, а църковното изпълнение пееше: „Свети боговенчани кралю Стефане, моли Бога за нас!”- припева на акатиста на светеца, който се чете в храма всеки вторник през цялата година.

Внасяйки ги в олтара, мощите бяха поставени върху светия престол, за да се извърши преобличането и почистването им.

След като бе сложена нова риза и одежди, духовенството благоговейно се поклони пред светия мъж. Пръв пристъпи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който молитвено участваше в богослужбата.

Издигнати високо над главите, преоблечени в пурпурни одежди извезани със сърма, светите мощи бяха пренесени и поставени от свещенството отново в дърворезбената рака.

Това е единственият ден в годината, когато мощите се оставят отворени и могат да бъдат целунати от вярващия народ непосредствено, а не през стъкления похлупак.

Тържествено, вълнуващо и духовно ободряващо бе изпълнението на чина на преобличането на светите мощи. Народът плачеше и се молеше на светия крал Стефан с надежда за неговото застъпничество и ходатайство пред Бога.

След края на службата храмовите духовници раздоха нафора и по парченце от свалената риза от нетленното тяло на св. крал Стефан, която всяка година след преобличането се нарязва и се раздава на вярващите за радост и духовна утеха.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова, Здравко Кънев

 

 

Снимки

В храмаРаката с мощите на св. крал Стефан МилутинПо време на литургията Раката с мощите на св. крал Стефан МилутинРаката с мощите на св. крал Стефан МилутинВ храмаРаката с мощите на св. крал Стефан МилутинДуховницитеСръбските духовнициДуховницитеРаката с мощите на св. крал Стефан МилутинРаката с мощите на св. крал Стефан МилутинРаката с мощите на св. крал Стефан МилутинПренасяне на мощите Пренасяне на мощите Пренасяне на мощите Пренасяне на мощитеПреобличане на мощите Преобличане на мощитеПреобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Преобличане на мощите Негово Светейшество патриарх НеофитПреобличане на мощите Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитДуховенството се покланя на светите мощиДуховенството се покланя на светите мощиДуховенството се покланя на светите мощиДуховенството се покланя на светите мощиДуховенството се покланя на светите мощиПренасяне на мощитеДуховенството се покланя на светите мощиВ храмаВ храмаВ храма
« предишна новинаследваща новина »