ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополитската катедрала "Св. Неделя" отпразнува своя втори храмов празник - в чест на св. крал Стефан Милутин

31 октомври 2014 06:39, Софийска митрополия
Празничната икона

На 30 октомври столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” отпразнува своя втори храмов празник - в деня, в който Църквата почита св. крал Стефан Милутин. Неговите свети мощи вече 554 г. се намират в София и се покоят в катедралния храм, поставени в дърворезбена рака.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово

Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение влязоха: архимандрит Теофан, духовният надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, храмовото духовенство во главе с председателя на църковното настоятелство – ставр. ик. Мина Минчев и трима дякони.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужбата.

Да почетат празника на краля светец, издигнал множество свети обители и църкви, бяха дошли десетки християни, които изпълниха катедралния храм. Сред тях бяха и християни от съседна Сърбия, които в този ден вече по традиция идват у нас.

Вдъхновено и емоционално слово за живота и делото на светия сръбски крал Стефан произнесе ставроф. ик. Мина Минчев.

В края на богослужбата владиката припомни житието на св. крал Стефан - един от онези колоси на Православието, които са имали светска власт и сила, но не са се възгордели от това. И като отбеляза добротворството му, което проявил (царувайки 42 г., всяка година построявал по една църква), еп. Григорий поздрави църковното изпълнение с празника на сръбския светец. Той благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство и на певците при катедралата и отправи благопожелания за здраве и духовно преуспяване.

Негово Светейшество патриарх Неофит даде своя първосветителски благослов на изпълнилите храма богомолци, а отец Мина му поднесе красив букет цветя с думи на уважение и благодарност.

В края на богослужението на богомолците бе раздадена по частица от ризата на св. крал Стефан, чието нетленно тяло по традиция тържествено се преоблича върху светия Престол предишния ден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Архимандрит ЙованПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »