ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в Басарбовската св. обител

31 октомври 2014 11:18, Русенска митрополия
Празнични богослужения в Басарбовската св. обител

На 27 октомври, когато св. Църква прославя паметта на св. Димитрий Басарбовски, своя храмов празник отбеляза и Басарбовският скален манастир.

Празничните богослужения започнаха още от предния ден с Велика вечерня, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, а на самия празник бе извършена и архиерейска св. Литургия.

Скалната църква на манастира бе изпълнена с множество хора, дошли от различни краища на България и Румъния, за да почетат чествания светия и да се поклонят на частица от мощите му, която се съхранява в манастирския храм. Сред гостите, които взеха участие в св. Литургия заедно с митрополит Наум, бяха Борисополски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия и ректор на Киевската духовна академия и семинария, протопрезвитер Спиридон - Атинска архиепископия, свещ. Фанел Бурулян от община Кирнодж - Румъния, игумен Филип (Василцев) - предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София, архим. Атанасий (Султанов), архим. Антоний - игумен на Басарбовския манастир, и дяконите Диян Димчев и Валери Василев.

В своето слово митрополит Наум припомни житието на чествания светия, подкани да следваме примера му и благодари на игумена на манастира - архим. Антоний, за неговата неуморна работа по благоустройството на светата обител и възраждането на духовния живот вътре в нея.

След Литургията бе извършен и водосвет за здраве.

 

Текст: дякон Валери Василев
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Празнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обителПразнични богослужения в Басарбовската св. обител
« предишна новинаследваща новина »