ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит пристигна в Троянската света обител за отбелязване на 2 години от кончината на патриарх Максим

01 ноември 2014 21:43, Софийска митрополия
Патриарх Неофит благославя вярващите, присъстващи на вечернята в манастирския  храм

На 6 ноември се навършват 2 години от блажената кончина на приснопаметния български патриарх Максим. По решение на Светия Синод по този повод в Троянската света обител, където се намира гробното място на упокоилия се български първойерарх, за панихидата на 2 ноември трябва да вземат участие архиереи - членове на Светия Синод.

На 1 ноември, Архангелова задушница, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пристигна в Троянския манастир. Той бе придружен от софийския викарий Браницки еп. Григорий, архимандрит Герасим, главен секретар на Светия Синод, и началника на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов и бе сърдечно посрещнат от игумена на манастира – Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий.

В светата обител първойерархът бе приветстван от митрополитите Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Доростолски Амвросий и Русенски Наум.

След като се поклони на чудотворния образ на св. Богородица "Троеручица" и на гроба на своя предшественик, Негово Светейшество благослови църковното изпълнение и се даде начало на празничното вечерно богослужение.

На певницата застанаха възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ръководени от техния преподавател по източноцърковно пение г-н Любомир Игнатов, които молитвено и с голяма вещина изпълниха вечерните песнопения.

Притихнали в манастирския храм, духовенство и миряни отправяха молитви към Покровителката на светата обител и Майката-застъпница на човешкия род - света Богородица, с вяра и надеждата тя да чуе прошенията им и да бъде ходатайка пред Бога за душата на упокоилия се български патриарх Максим.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Троянската света обителТроянската света обител Троянската света обителТроянската света БогородицаГробът на патриарх МаксимСофийските семинаристи и игуменът- Велички еп. СионийВ очакване на Негово Светейшество В очакване на Негово Светейшество Троянската света обителВ очакване на патриарха Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоНегово Светейшество патриарх Неофит в Троянската света обителНегово Светейшество патриарх Неофит в Троянската света обителНегово Светейшество патриарх Неофит в Троянската света обителНа певницатаНегово Светейшество патриарх Неофит в Троянската света обителНегово Светейшество патриарх Неофит в Троянската света обителГробът на патриарх МаксимНа певницата На певницата Съборният манастирски храмСъборният манастирски храм Вечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителВечерня в Троянската света обителНегово Светейшество патриарх Неофит и еп. СионийВидински митрополит Дометиан
« предишна новинаследваща новина »