ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Братството на светогорския ни манастир "Св. вмчк Георги Зограф" придоби в редиците си нов йеросхимонах - Димитрий

05 ноември 2014 15:40, д-р Десислава Панайотова
Схиархим. Амвросий Зографски и схийером. Димитрий Зографски

В деня на всебългарския покровител св. Йоан Рилски Чудотворец - 19 октомври 2014 г. (1 ноември по нов стил) - братството на славянобългарския ни манастир "Св. вмчк Георги Зограф" на Св. Гора Атон придоби в редиците си нов йеросхимонах.

В Германския манастир "Св. Йоан Рилски" след тържествената вечерня, която започна още в 20,15 ч. на 18 октомври (31 октомври) и преди нощната св. Литургия Велика схима прие йеромонах Висарион Зографски. Той бе воден под мантия от духовния си старец схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир. Великосхимническото пострижние извърши йеросхимонах Кирил (преди йеромонах Козма).

Великата схима се приема, когато монахът възжелае още по-силно да се подвизава в определено послушание и още по-съвършено да се съчетае с Христа. Поради това се казва, че Малката схима е своеобразно "обручение", а Великата схима - "венчание" на душата с Господа. Великата схима е едно ново начало за приемащия това пострижение и затова му се дава ново име.

В навечерието на 26 октомври (8 ноември) йеромонах Висарион прие Велика схима с името Димитрий, измолвайки в предстоящия си подвижнически път всегдашната закрила на Солунския изповедник и мъченик за Христа и православната вяра св. Димитрий Мироточиви.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Любен Кисьов

 

 

Снимки

Великата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиПоставяне на гърдите на кръстОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиОбличане на великосхимническите одеждиВеликата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионВеликата схима на йером. ВисарионСхийером. Кирил подава на своя събрат нов кръст по случай Великата му схимаСхийером. Кирил подава на своя събрат нов кръст по случай Великата му схимаСветлината Христова да просвещава новия схийеромонах Димитрий по неговия пътСхийеромонах Димитрий с духовния си отецСхийеромонах Димитрий приема духовни поздравленияСхийеромонах Димитрий с духовния си отец и дар - икона на св. вмчк Димитрий СолунскиСхийеромонах Димитрий с духовния си отец схиархим. Амвросий
« предишна новинаследваща новина »