ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Светия Синод на Българската православна църква от заседанието му на 17 ноември 2009 г.

09 декември 2009 11:12, Българска Патриаршия

На редовното си заседание на 17 ноември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа следните въпроси:

По писмо от 25. ІХ. 2009 г., на Русенския митрополит Неофит, с приложен протокол от заседание на Архиерейската просветна комисия на 23 септември 2009 г., бе обсъдено писмо на инж. Гергана Иванова, преподавател по Религия, с което моли за благословение за издаване на детско списание „Прекрасен свят”, което е в катехизаторски дух. Комисията предлага Св. Синод да даде благословение за издаване на списанието, след като бъде проведена среща-разговор с издателя инж. Гергана Иванова, на която тя да представи материали по списанието, които да бъдат прегледани от г-жа Десислава Панайотова.

Във връзка с писмо на архимандрит Авксентий, ръководител на научен проект „Ранни славянски ръкописи с литургическа употреба /събиране и първоначално проучване/”, с което моли ст. ас. Даниел Йорданов - преподавател по Литургика в ПБФ на ВТУ и ас. Димитър Димитров, преподавател по Химнография в БФ на СУ, да получат разрешение за достъп до ръкописната сбирка на ЦИАИ и копиране с дигитална техника, Просветната комисия предлага Св. Синод да даде благословение като изиска научните работници да представят в канцеларията на Св. Синод копие от копираните ръкописи в електронен вид.

Относно писмо на архиепископ Януш Болонек, апостолически нунций в София, със запитване как в България ще се отбележат тържествата през 2012/2013 г. по повод 1700-годишнината от битката на мост Милвио и издаването на Миланския едикт, Св. Синод реши въпросът да бъде предаден за разглеждане в комисията по юбилеите.

Във връзка с писмо на г-жа Невена Андонова, програмен директор на БНТ, с което тя моли да бъде допуснат снимачен екип на журналиста Тома Томов в ПКСХП „Св. Александър Невски” за заснемане на кадри за документален филм „Духът на място”, Св. Синод реши да изиска първо да бъде представен сценарият на документалния филм и след разглеждането му Св. Синод ще вземе решение, синхронизирано с ръководството на патриаршеската катедрала.

 

 

 

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Решения на Светия Синод

« предишна новинаследваща новина »