ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Светия Синод на Българската православна църква от заседанието му на 18 ноември 2009 г.

09 декември 2009 11:14, Българска Патриаршия

На редовното си заседание на 18 ноември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа следните въпроси:

Докладна записка на главния секретар Стобийски епископ Наум, с приложена наредба на Министерството на земеделието и храните за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Обновяване и развитие на населените места” от програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Във връзка с това Св. Синод реши да бъдат подготвени и изпратени писма с приложение - горната наредба - до епархийските митрополити и ставропигиалните манастири за ползване и по-нататъшно разпореждане.

Докладна записка на главния секретар Стобийски епископ Наум, с приложени паметни бележки за проведени срещи на г-н Георги Карастаматов - н-к отдел „Европейски държави” – дирекция „Европа ІІІ” на МВнР с първия секретар на Посолството на Руската федерация г-н Андрей Авдеев. Тема на разговор по време на срещите е било изграждането на паметник при нос Шабла в памет на загиналите моряци в потъналата по време на Втората световна война руска подводница, както и изграждането на параклис в чест на Московския митрополит св. Киприан в град Москва. За целта е необходимо да бъде подготвено и изпратено писмо от Българския патриарх Максим до Руския патриарх Кирил. По този въпрос Св. Синод реши копие от докладната записка да се изпрати на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за отношение по предложението за изграждането на паметника край нос Шабла, както и да бъде подготвено и изпратено писмо до Негово Светейшество Руския патриарх Кирил в продължение на създадения съвместен комитет за честване на 600-годишнината от успението на св. Киприан да бъде издигнат в негова чест параклис в град Москва.

Относно писмо на Николай Москов, журналист във вестник „24 часа”, с молба за благословение вестникът да отпечата на луксозни листове чудотворни икони, заедно с православния календар за 2010 г. безплатно за своите читатели, Св. Синод реши да даде благословение на страниците на вестник „24 часа” да бъдат отпечатани чудотворни икони от България с календара за съответния месец:

1. Св. Богородица Всецарица – храм „Покров Богородичен” – София;

2. Св. Йоан Рилски – Рилски манастир;

3. Св. Мина в Обрадовския манастир – София;

4. Св. Георги – гр. Хаджидимово;

5. Св. Богородица – с. Врачеш;

6. Св. Рождество Богородично – от Роженския манастир;

7. Св. Николай Мирликийски от едноименния храм в София;

8. Св. Богородица Златна ябълка – с. Горни Воден, Асеновград;

9. Св. Богородица – храм „Св. Благовещение” - Асеновград;

10. Св. Богородица – катедралата в град Варна;

11. Св. Пантелеймон – катедралата в град Видин;

12. Христос Вседържител – храм „Успение Богородично”- Самоков; както и трите чудотворни икони „Св. Богородица -Троеручица” от Троянската св. обител, „Св. Богородица” от Бачковската св. обител и „Св. Богородица - Одигитрия” от Рилската св. обител.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Решения на Светия Синод

« предишна новинаследваща новина »