ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодарствено писмо от кмета на Добрич Детелина Николова

09 декември 2009 14:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Писмото

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ

МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Приемете моята и на целия кметски екип на Община град Добрич огромна благодарност за съпричастността и подкрепата Ви към благородната идея да посрещнем мощите на Св. Климент Охридски в нашия град и да се поклоним пред тях в Деня на светеца.

3а добруджанци това бе едно от най-вълнуващите събития през изтичащата година, което ще остави дълбоки и съкровени дири в душите ни. Наред с

възможността да изпросим молитвеното застъпничество на Св. Климент Охридски, отдавайки му нашата почит и преклонение, ние посветихме тези дни и на благотворителност, като организирахме поредната акция за събиране на средства за доизграждане на храм „Св. Климент Охридски" в нашия град. Както знаете, за първи път от 140 години в града ни се строи нов православен храм, именуван на книжовника, учителя и радетеля на българското слово Климент Охридски. С Вашата благословия и съдействие направихме още една стъпка напред към неговото завършване.

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Като изразявам още веднъж дълбоката си признателност към Вас и искрената вяра и надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество, оставам

С уважение,

ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ

 

Мощите на св. Климент Охридски бяха Добрич за празника на светеца. Идването им в град Добрич бе по инициатива на кмета на града Детелина Николова, по повод новостроящия се храм с неговото име, който е единствен в Североизточна България. Тя подчерта благодарността на местната общественост към патриарх Максим и прикани гражданите към дарителски жест за изграждането на новата църква с името на св. Климент Охридски.

"Още 80 хил. лв. са нужни за завършването на градежа. 85 на сто от иконостаса е готов, като за него сме превели 30 хил. лв., и когато бъде монтиран, ще преведем остатъка от 16 хил. лв. Закупена е и 125-килограмова камбана, която ще бъде окачена на 14-метровата камбанария на храма. Закупени са още и 20 листа ламарина със златен миниум от Русия, с които ще бъде покрито кубето на църквата, чиято площ е 40 кв. м" - каза иконом Стоян Стоянов, архиерейски наместник на Добричка духовна околия.

Мощите на светеца бяха положени за поклонение в храм “Света Троица”, където беше отслужени молебен и вечерня, а на следващия ден и света Литургия от свещеници на Добричката духовна околия. Кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Желязко Желязков, директори на училища, както и ученици и преподаватели от СОУ “Св. Климент Охридски” присъстваха на празничната Света литургия.

Гражданите и гостите на града имаха възможност да се поклонят пред светите мощи на св. Климент и в продължение на три дни денонощно да изпросват молитвеното му застъпничество.

Снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

МощехранителницатаСветите мощи

Аудио

Благодарствено писмо от кмета на Добрич Детелина Николова

« предишна новинаследваща новина »