ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

05 ноември 2014 09:26, Сливенска митрополия
ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

На 4 ноември 2014 година - деня, в който се чества паметта на св. Йоаникий Велики, в гр. Сливен се състоя скромно и мило църковно тържество. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит ЙОАНИКИЙ чества троен празник – имен ден, 75-годишен юбилей и 35 години от избирането му за Сливенски митрополит.

Да поздравят дядо Йоаникий и да станат съпричастни на духовната радост, обзела през този ден всички православни християни от Сливен и епархията, дойдоха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодалните архиереи: Великотърновски митрополит Григорий, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, архимандрит Филип - представител на Московския патриарх в София, архимандрит Зотик от Руската църква в София, представителят на Румънския патриарх в София ставрофорен иконом Нелуц Опря, както и народните представители от 21 Сливенски избирателен район, областните управители на Сливен, Бургас и Ямбол, кметовете на Сливен, Бургас и Ямбол, представители на държавни и общински учреждения, на обществени организации, архиерейски наместници, свещеници и игумени на манастири от Сливенска епархия, бизнесмени, близки и приятели на Митрополита и стотици православни християни от епархията.

В 8.30 часа мелодичните камбани оповестиха началото на литийно шествие от сградата на митрополията до катедралния храм ”Св. Димитър”. При тържествено пеене на „Достойно ест” Негово Светейшество и придружаващите го архиереи влязоха в храма. Св. Литургия отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, в съслужение с архиереите гости на тържеството и свещеници от епархията. В края на св. Литургия бе отслужен молебен за здраве и дълголетие на митрополит Йоаникий.

От името на Св. Синод, Негово Светейшество прочете поздравителен адрес към юбиляра, а от името на Сливенския епархийски съвет, клира и православното изпълнение от Сливенска епархия поздравление поднесе Агатополският епископ Йеротей, викарий на митрополита. Поздравления поднесоха и архимандрит Филип от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ставрофорен иконом Нелуц Опря от името на Румънския патриарх Даниил. Митрополит Йоаникий получи поздравителни адреси от министър-председателя на Република България г-н Георги Близнашки, председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, народни представители, областни управители, кметове на общини от Сливенска епархия, ръководители на държавни и общински ведомства. Дядо владика бе поздравен и от множеството православни християни, изпълнили катедралния храм в този ден.

В отговор Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий развълнувано благодари на всички, които са го почели в този забележителен за него ден.

Така завърши изпълненият с радост и тържественост исторически ден, в който св. Църква отпразнува паметта на св. Йоаникий Велики. Скромното църковно тържество беше заслужена награда за Негово Високопреосвещенство, който отдава всичките си сили, знания и духовна ревност за благото на Българската православна църква и за преуспяването на православния български народ.

Нека от все сърце пожелаем на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий още много години да бъде здрав и да служи като пример за подражание на всички, които обичат Православната църква и желаят да й служат вярно и всепредано.

На многая лета, Високопреосвещени владико !

 

 

Снимки

ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ
« предишна новинаследваща новина »