ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

05 ноември 2014 11:05, Сливенска митрополия
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

В деня на Вашия небесен закрилник преподобни Йоаникий Велики, в който Вие отбелязвате 75-годишнината от Вашето рождение и 35 години от възкачването Ви на митрополитския престол на Сливенска епархия, от името на Високопреосвещените архиереи от Светия Синод и лично от свое име Ви поздравявам с тези знаменателни годишнини и Ви пожелавам крепки сили, търпение в изпитанията, които ежедневно животът ни поднася, неизчерпаема щедрост на Божията милост и благодатна помощ във Вашето архипастирско служение за благото на светата ни Църква.

Молитвено осмисляйки изминатия жизнен път и изпълвайки се с благодарност към Всещедрия Бог за богатите Му милости, днес Вие можете да изречете думите на боговдъхновения цар-псалмопевец „Колко са многобройни делата Ти, Господи! Всичко си направил премъдро” (Пс. 103:24). На Пастиреначалника и Спасител на света е било угодно да Ви приведе от ранна възраст сред Своите избрани люде. Откликнал на Божия призив, Вие посвещавате целия си живот в служение на Църквата Христова. Още от млада възраст встъпвате на този нелек път, който води към вечен живот и залягате да уякчите вашето звание и избор (2 Петр. 1:10), като усвоявате прилежно богопознанието и се утвърждавате в благочестието и в решимостта всичките си душевни и телесни сили на Христа Бога да отдадете.

Затова и по-късно, след като е изпитал верността Ви в различни послушания и украсил с добродетели, премъдрият Господ Ви е причислил към сонма на епископите, та внимавайки върху себе си и върху цялото стадо, да пасете Църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв (Деян. 20:28). Чрез благодатта на Светия Дух Архиереят на архиереите Ви е призвал към архипастирско служение, та по приемство от апостолите и Вашите приснопаметни предшественици на митрополитската катедра на Сливенска епархия да станете добър пастир, готов да положи живота си за овците (Йоан. 10:11).

От въдворяването си на митрополитския престол до днес Вие залягате да се представите пред Бога достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината (2 Тим. 2:15) и неуморно във всяко време и на всяко място призовавате клир и народ към живот по евангелските заповеди, към търпение, благочестие, мир и съгласие. Носейки смирено архиерейския омофор, Вие при всички обстоятелства в живота и при най-тежките изпитания се стремите да бъдете образец на вярата и християнските добродетели за поверените Ви люде, като постъпвате свето, праведно и безукорно, и работейки денем и нощем, проповядвате благовестието Божие, та и те да дерзаят да постъпват достойно за Бога, Който ни призва в Своето царство и слава (1 Сол. 2:9-12).

Вие неизменно се стремите във всичко да бъдете образец на добри дела, показвайки чистота в учението, почтеност, непоквареност, слово здраво, безукорно (вж. Тит. 2:7). Отдавате всичките си сили, за да проповядвате спасителните евангелски истини, та да отхвърлим нечестието и светските похоти, да живеем целомъдрено, праведно и благочестиво в сегашния век, и да очакваме да се сбъдне блажената надежда, и да се яви славата на великия Бог и Спасител наш Иисус Христос (Тит. 2:12). Подвизавайки се с ревност, Вие се стремите с делата си и с целия си живот да свидетелствате на нашите съвременници за Христовото учение, за преобразяващата сила на вярата, която действа чрез любов (вж. Гал. 5:6), и да проповядвате на ближните и далечните Евангелието на царството (вж. Мат. 4:23) и търпението на надеждата у Господа нашего Иисуса Христа пред Бога и Отца нашего (1 Сол. 1:3).

Като верен Божий служител Вие благовестите от ден на ден Неговото спасение, разгласяте славата и чудесата Му (вж. Пс. 95:2:3), с отеческа любов носите грижата за повереното Ви словесно стадо, учите чедата на Църквата на православната вяра и праведен християнски живот, вразумявате всички човеци и ги учите на всяка премъдрост, та всички тях да представите съвършени в Христа Иисуса (Кол. 1:28). През изтеклите години Вие отделяхте нужното внимание на просветителската мисия, за да придобие Църквата ни нови верни чеда, търсещи спасение, та, както пише апостол Павел, „словото Господне да се разпространява и се слави” (2 Сол. 3:1) и направихте много за съзиждане на тялото Христово (вж. Еф. 4:12). Много сили отдавате за развитието на епархийския живот, на просветата и нравственото възпитание на подрастващото поколение, като се стараете със слово и дело да свидетелствате за красотата и истинността на светото Православие.

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа владико,

В този знаменателен за Вас ден Ви поздравяваме сърдечно и молитвено Ви пожелаваме на всяко място във Вашето служение да сте служител Христов и разпоредник на тайните Божии (1 Кор. 4:1). И нека Човеколюбецът Бог да Ви дарува изобилие от душевни и телесни сили, неоскъдяваща радост в нашия Спасител, крепко здраве и помощ от Бога в по-нататъшните Ви трудове за слава на Единосъщната Троица и полза на словесното стадо Христово. Амин.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »