ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

05 ноември 2014 09:34, Сливенска митрополия
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Драги отци, братя и сестри,

 

На 2 март тази година по Божия милост навърших 75 години. Понеже тази дата съвпадна със Сиропустна неделя, беше невъзможно да поканя моите събратя, за да отслужим заедно света божествена Литургия. Затова Епархийският съвет реши, на 4 ноември, когато светата Църква прославя подвизите и почита паметта на преп. Йоаникий Велики, моя небесен покровител и молитвеник, да бъдат поканени архиереите и да отслужим света Литургия, та с едно сърце и една уста да прославим Бога, защото е вечна милостта Му /Пс. 135:1/.

Светите Отци ни поучават, че всяко слово трябва да започва с Бога и, в изпълнение на това указание, започвам с Божието Слово.

„Тъй казва Господ: да се не хвали мъдър с мъдростта си, да се не хвали силен със силата си, да се не хвали богат с богатството си /Иер. 9:23/, но „който се хвали, с Господа да се хвали” /2 Кор. 10:17/.

Защото само Бог е благ /Мат. 19:17/, само Бог е любов /1 Иоан. 4:8/, само Бог е свят /Лев. 20:26/, само Бог се не изменява /Мал. 3:6/, само Бог е достоен за хвала /Пс. 144:3/, само Бог е едничък безсмъртен и живее в непристъпна светлина ... Нему чест и владичество вовеки" /1 Тим. 6:16/.

Тази любов и благост ме е избавяла от много беди, за да не се надявам на себе си, допускала е болести, за да ме смири, в скърби ме е утешавала, за да не унивам.

Божиите милости към мен са по-многобройни от пясъка /Псл.138:18/. Той ме благослови да празнувам 50 години, 60 години, 70 години и тази година – 75-та годишнина, и се затруднявам „какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене” /Пс. 115:3/. „Господи, Ти си все Същият и Твоите години няма да се свършат” (Пс. 101:28). Ти си постоянен и неизменен. Ти винаги си Един и Същ.

А защо ние човеците много бързо се променяме, защо сме непостоянни в мислите си, непредсказуеми в думите си и неузнаваеми в делата си. Защо не можем да удържим добрите мисли, думи и дела, как незабелязано съгрешаваме и не виждаме чудесата на Божия закон /Пс.118:18/, и Златословесният св. Йоан тълкува така: „че не всички, които се занимават с божествените слова, постигат чудесата в тях, но само такива, които получават просвещение свише.”

Най-внимателни и най-бдителни трябва да бъдем тогава, когато празнуваме юбилейни годишнини, тогава отдясно и отляво настъпват изпитанията и изкушенията, тогава се изисква да бъдем твърде смирени и последователни в делата си.

„Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина” /Пс.113:9/, а великият и чуден наставник в тълкуванието си на този стих, св. Йоан Златоуст, така ни поучава: „Не, за да направиш най-славни и прочути нас, но за да направиш известно навред Твоето могъщество. А името Му се прославя, когато Той се застъпва за нас и ни помага, така и тогава, когато ние живеем и сияем с добродетелен живот.”

Още като монах започнах да чета творенията на Светите Отци, а в Московската Духовна Академия продължих да разширявам знанията си, като си поставих за цел да разбера как са постъпвали Светите Отци в изпитания и как са опазвали Православието в размирни времена. Техните безсмъртни творения и днес са поучителни и днес ни дават ценни наставления и ни съветват как да се предпазим в днешните усилни времена. Удивлявал съм се не само от техните широки познания и задълбочени богословски разсъждения, но и от тяхната смелост, тъй като през всички времена Православната Църква е била преследвана. Иисус Христос предупреждава Своите апостоли, че греховният свят няма да ги обича, но въпреки това те трябва да проповядват Божието слово, което и ние днес продължаваме да благовествуваме.

Така че днес, достигнал тази възраст, аз разбрах цената на опита и времето, което е дар и същевременно е ценност. Даденото ни време е милост Божия.

В древността и през Средновековието много философи и учени са давали най-различни определения за времето. Но според мен, най-важно определение за времето е написал блажени Августин. Той пише: „Би ли могъл някой да го обгърне в мисълта си и подир това да го разгърне в думи. Какво, обаче, ние по-начесто споменаваме в разговорите си, какво ни се струва да ни е по-познато и по-близко от времето? И ние, всъщност, разбираме когато говорим за понятието време; разбираме също така и когато слушаме някой друг да говори за него. Ако никой не ме пита за това, то аз го зная, но ако трябва да отговоря на запитването на някого, то аз не го зная. Все пак, поне това мога да кажа със сигурност: ако не се приближаваше - не би имало никакво бъдеще; ако не би отивало напред, то не би съществувало никакво минало; ако пък не съществуваше, то не би имало никакво настояще.”

Въпреки че времената се променят, Божието слово се не променя.

Въпреки многото превратности в живота, Православната Църква остава вярна на Своя Основател.

Всяка епоха поставя пред Църквата проблеми, които трябва да се разрешават, но и във всяка епоха има православни духовни светилници. Във всяка епоха има достойни изповедници и прославени мъченици. Бог прославя ония, които Го прославят /1 Цар.2:30/. Неизследим е Божият Промисъл към Богопреданите. Бог невидимо благославя верните. Той тайнствено подкрепя изнемогващите, чудно утешава скърбящите.

Господнята десница винаги е побеждавала. Господнята красота винаги е възхищавала. Господнята милост винаги е спасявала. Затова велегласно пеем: Слава Тебе, Боже, Благодетелю наш, во веки веков!

Благодаря на всички свещенослужители, църковнослужители, администрацията при Сливенска митрополия, монаси и монахини, православни християни, които ме подкрепяха и подкрепят в моето архиерейско служение. Благодаря за вашата обич и молитви.

Благодаря на Представителя на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил - архимандрит Филип за неговите молитви и добра воля.

Благодаря на отец Нелуц Опря - Представител на Румънския Патриарх

Даниил, за добрите чувства и молитви.

Благодаря на всички вас и молитствувам от Бога здраве, успехи, мир, разбирателство и дълголетие. Амин!

 

04.11.2014 г.

гр. Сливен

+ Сливенски митрополит Йоаникий

 

 

« предишна новинаследваща новина »