ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанията му на 28 ноември 2009 г.

09 декември 2009 15:45, Българска Патриаршия

На редовното си заседание на 28 ноември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа следните въпроси:

Писмо на Вселенския патриарх Вартоломей, с покана за участие на представители на БПЦ в Междуправославната подготвителна комисия за изследване и подготовка на въпроси за начина на провъзгласяване на автокефалност, автономност и за диптисите за свети и велик Събор, която ще се проведе от 10-17.ХІІ.2009 г. в православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези – Женева, Св. Синод определи Русенския митрополит Неофит и проф. Иван Желев за представители на БПЦ на предстоящата комисия, и реши да бъде подготвена Заповед на Неврокопския митрополит Натанаил, за председателстващ заседанията на Св. Синод в периода 9-18.ХІІ.2009 г.

Св. Синод одобри и прие текст на Предложение на Св. Синод за законодателни промени в статута на предмета „Религия” в българските детски градини и общообразователни училища.

Св. Синод изслуша устен доклад на Високопреосвещените митрополити на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Русенски Неофит, които по указание от Св. Синод са провели телефонен разговор с Високопреосвещения Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, който пребивава в град Финикс, Аризона, САЩ. На Високопреосвещения Симеон е било съобщено становището на Св. Синод във връзка със здравословното му състояние и предложението на Св. Синод да се оттегли на покой и освободи митрополитската катедра. Митрополит Симеон е отговорил, че когато бъде в София, с разрешение на лекуващия го лекар, в заседание на Св. Синод, след като докладва по важни въпроси от своето служение и в частност относно посещението в САЩ на делегацията на БПЦ, водена от Българския патриарх Максим през 1978 г., ще подаде оставка. Св. Синод прие доклада за сведение.

 

 

 

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Решения на Светия Синод

« предишна новинаследваща новина »