ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник и монашески пострижения в Дивотинския манастир

09 декември 2009 22:47, Софийска митрополия
новите монаси на Дивотинската св.обител

В деня, когато БПЦ чества празника Зачатие на св. Анна, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, посети Дивотинската св. обител по повод храмовия празник на един от параклисите в манастира.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, еп. Йоан извърши пострижение в монашество на послушниците Александър Георгиев и Борислав Балтов, които преминаха три години на послушничество в светата обител. Те бяха водени под мантия от своя духовен наставник - игумена на манастира йеромонах Пахомий. При пострижението приеха монашеските имена Герасим и Йоаким. Към тях с напътствено духовно слово се обърна епископ Йоан.

След пострижението бе отслужена тържествена св. Литургия в съборния храм на манастира "Света Троица". В съслужение с архиерея в светата богослужба взеха участие архимандрит Григорий - софийският протосингел, игуменът на Бистришкия манастир „Св. Йоаким и Анна”- йеромонах Яков, монаси от Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” - отците Гервасий и Теоктист, свещеници от Софийска епархия и свещеник Гавриил от гр. Приморско. Да влязат в радостта на светата обител бяха дошли сестри от съседния Клисурски девически манастир „Св. преп. Петка”. В края на литургията празнично слово за св. богоотци Йоаким и Анна произнесе епископ Йоан. Според установеното църковно правило след богослужбата новопостриганите монаси бяха въведени с лития в техните монашески килии, а духовенството, водено от епископа, се поклони и молитвено възхвали празника на параклиса „Св. Йоаким и Анна” в манастира.

Дивотинският манастир "Света Троица" е построен през 1046 г. и е един от най-старите и запазени манастири около София, намиращ се сред живописните северните склонове на Люлин планина. След завземането на София от турците през 1382 г. манастирът е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Светата обител е възобновена през 1875 г. и сред местните хора става известна и като "Царския манастир", заради честите посещения на цар Фердинанд. Както повечето манастири, така и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби, като е приютявал Васил Левски. Църквата и манастирските сгради в сегашния им вид са били построени през 1902 г., след като три пъти са били опожарявани по време на османското владичество. Църквата представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка. Манастирът е обявен за паметник на културата и възстановяването му продължава.

Днес в манастира освен съборния храм, посветен на Света Троица, има два параклиса, посветени на св. богоотци Йоаким и Анна и на св. Седемдесет апостоли. Последният е единственият в диоцеза на Българската църква, носещ това име. Той е построен с помощта на дарители през 1995 г. от тогавашния игумен архимандрит Серафим. През последните години животът в светата обител отново се възражда. Заедно с игумена архимандрит Пахомий в братството на Дивотинския манастир вече се подвизават петима монаси.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

В храма на Дивотинския манастироблачение  за новопостиженик"Обятия отча...."момент от даване на манашеските обетимомент от даване на манашеските обети"Вземи ножиците и ми ги подай"момент от пострижениетоНовопостриганите монаси с духовния им старецнапътствено слово на Архиерея Към монашеската килияВ параклиса "Св.Иоким и Анна"Пред храмовата иконаУчастниците в манастирската радост

Аудио

Празник и монашески пострижения в Дивотинския манастир

« предишна новинаследваща новина »