ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архангеловден в боянския храм "Св. архангел Михаил"

09 ноември 2014 06:24, Софийска митрополия
Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил"

Единственият храм, посветен на светите безплътни сили, чийто Събор Църквата празнува на 8 ноември, се намира в столичния квартал "Бояна". Храмът „Св. архангел Михаил” е построен на територия - собственост на АД „Бояна” парк и се намира в непосредствена близост до новоизградения гробищен парк. Църквата, осветена през 2010 г., е изградена за десет месеца. В нея са приложени православни образци на аналои, полилеи, иконопис. Има балкон, предвиден за певчески хор, и крипта, чието устройване предстои да се довърши. На майсторски изработения дърворезбен иконостас са поставени специално нарисувани икони от пловдивски иконописец. За първи път в Софийска епархия по вътрешните стени на този храм е приложена технология стъклофибър. Тази технология има сертификат за 100 г. издържливост при външни условия. Образците на стенописаните икони са взети от съборния храм на гръцкия женски манастир „Ормилия”, известен не само с духовния живот на сестринството, ръководено от светогорски старец, но наред с това и с изкусни псалмопения и иконопис.

В празничния Архангеловден св. Литургия бе отслужена от ик. Николай Николов, който е председател на църковното настоятелство на храма и вече четири години с усърдие се грижи за православното устройване на този гробищен парк, ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий", и ик. Василий Сарян, предстоятел на храм „Св. Преображение”.

На празничното богослужение присъства зам.-кметът на район "Витоша". В края на Литургията с вдъхновено слово към присъстващите се обърна ик. Николай Николов.

За устройството на духовния свят на ангелите, за свидетелствата на тяхното съществуване в свещения текст на Библията бяха думите на отеца.

"Днес ние съборно почитаме свети архистратиг Михаил, който с меч в ръка прогонва силите на злото и който съпътства душите на починалите до престола на Бога. И този благолепен храм на територията на гробищния парк не случайно е наречен в негова чест. Тук много християни за последен път намират своята врата към небето, защото ако не е храмът, ако не е Христос, няма живот. А животът е във вечността - при серафимите и херувимите, които стоят при престола на Бога"- каза в словото си отец Николай и благодари на своите събратя, които взеха участие в празничната богослужба, на г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Софийската духовна семинария и неговите ученици и като му пожела: "Бог да му дава сили да се труди все така неуморно на Божията нива и да възпява с душа и сърце Всевишния Бог", благослови църковно събрание.

След духовния празник, председателят на тържествуващия храм освети благословено ястие и прикани всички да вкусят от веществената трапеза.

Текст и снимки:Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Храмов празник в боянския храм "Св. архангел Михаил" Освещаване на благословено ястие Освещаване на благословено ястие Освещаване на благословено ястие
« предишна новинаследваща новина »