ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Една година от кончината на приснопаметния митрополит НАТАНАИЛ

17 ноември 2014 16:00, Анета Пенева
Приснопаметният Неврокопски митр. Натанаил

"Митрополит Натанаил беше едно високо и плодовито дърво с дълбоки корени. Любовта му към Бога и към хората го направи да произрасте" - каза Драмският митрополит Павел. - Един от плодовете на това дърво е митрополит Серафим Неврокопски, но той даде още много плод – и други архиереи, монаси и монахини, хора на високи постове, политици (да, има и политици!), адвокати и обикновени труженици, много деца... Животът разпръсна тези плодове на любовта из цяла България, но и в Гърция, където той беше един от най-любимите български архиереи".

Всички тези чеда на стареца Натанаил пристигнаха от близо и далеч отново в Гоце Делчев за неговия едновременно рожден ден и ден на кончината - 16 ноември – за да му принесат своята почит и любов като единствено ценен подарък. И тази огромна човешка любов се съсредоточи на този ден в Неврокоп.

Още на 15 ноември вечерта мнозина пристигнаха в Хаджидимовския манастир „Св. Георги”. Неслучайно тук бе отслужена архиерейската велика вечерня - не само защото това е манастирът на дядо Натанаил, но и защото на 16 е зимният празник на св. Георги – Пренасяне мощите му в Лида.

Вечернята бе оглавена от Драговитийски епископ Даниил, викарий на Високопреосвещения митрополит Йосиф, благословил му да пристигне от САЩ за годишнината на своя старец. На вечернята присъстваха молитвено митрополитите Ловчански Гавриил и Неврокопски Серафим, също и Браницки епископ Григорий - тръгнал по монашеския път тук, а днес викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. За първата година от смъртта на своя старец дойдоха и много монаси и монахини - от Врачешкия манастир и от Гоцеделчевския, от Ресиловския, а на другия ден пристигнаха и от Роженския, и от гръцки манастири. Тук бе и главният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим.

И на вечернята, и на светата Литургия пя Неврокопският митрополитски хор, ръководен от протопсалт Йоан Папахронис.

След възхвалата към празнувания светец и поклонението пред чудотворната му икона, към богомолния народ се обърна еп. Даниил и разказа свои спомени за дядо Натанаил. „Висотата на неговия живот ни задължава да си спомним за него” – каза Драговитийски еп. Даниил и сподели неща, известни само на братята в Хаджидимовския манастир. Как митрополитът, връщайки се в манастира, бързал да облече работни дрехи и да отиде в свещоливницата, за да работи наравно с братята, вместо да пази здравето си след претърпяната автомобилна катастрофа… Но след като те се оттеглели на почивка, той продължавал с документацията, кореспонденцията, правилото… Не пропускал служба. „Без молитва душата изсъхва и умира за духовния живот” – така казвал дядо Натанаил.

„Не живееше за себе си, а отдаваше всичко от себе си. Нищо материално не желаеше, често даваше от заплатата си за благоукрасяване на храмове и свети места.

Болките го мъчеха, но най-много го измъчваше липсата на единство. Казваше: „Господ дава, а ние стоим и не вземаме. Да бъдем едно, за да се изяви Божията сила”.

По време на последвалата вечеря се чуваше и българска, и гръцка реч в спомените за приснопаметния владика, а игуменът йеромонах Теофил се погрижи поклонниците да се чувстват добре под крилото на св. Георги.

На 16 ноември рано сутринта отидохме на гроба на дядо Натанаил, който е в двора на новопостроената митрополитска сграда. Изписаните по мрамора библейски мъдрости ще посрещат всеки, пристъпил прага й и ще му напомнят на какво ни е учил приснопаметният митрополит. Поставено е вечногорящо кандило в негова памет.

В храм „Успение на св. Богородица” утренята започна в 6,30 ч. и службите продължиха до 13 ч., но времето мина неусетно.

Дивната св. Литургия, възглавена по старшинство от Ловчанския митрополит Гавриил, бе отслужена от седем архиереи на Църквата. От Гърция пристигна Драмският митрополит Павел, от българска страна се присъединиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Адрианополският еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир, които заедно с преосвещените епископи Даниил и Григорий и редом с правоправещия Неврокопски митрополит Серафим участваха в светата Литургия. Многобройно бе и свещенството, дяконството, монашеството и миряните, взели участие в светата Литургия в деня на св. евангелист Матей, когото почитаме на този ден. Съборно, на български и гръцки се помолихме за упокоение душата на приснопаметния митрополит Натанаил и по време на Литургията, и в последвалата панихида по повод една година от кончината му, а и на трисагия, отслужен на гроба му.

На всички служби редом с духовните му чеда присъстваха неотклонно леля Мария - майката на митрополита, и неговите братя и роднини, които подобаващо почетоха паметта на своя именит сродник.

Във фоайето на новата сграда на митрополията бе подредена фотоизложба, запечатала мигове от живота на Неврокопския митрополит Натанаил, а на видеостена можеха да се прочетат, чуят и видят негови снимки и напътствия от словата му към неврокопските християни. Освен раздавката бяха дадени и листовки с думи от и за митрополит Натанаил и негови снимки.

Накрая всички бяха поканени на поменна трапеза, дадена от Неврокопска св. митрополия.

И нека завършим с думите на Драмския митрополит Павел: "Основното за вас, неговите деца, е да следвате любовта му към всички, независимо от пост, род, цвят на кожата".

А за финал да споделим убедеността на митрополит Гавриил, който цитира думите на прозорлив гръцки духовник: „Той е спасен, той е спасен, той е спасен!” – трикратно казал той за нашия старец, когато разбрал за кончината му.

Вечна и блажена да бъде паметта ти, владико Натанаиле! Моли Бога за нас!

Текст: А. Г. Пенева
Снимка: vidinskamitropoliya.com

 

 

« предишна новинаследваща новина »