ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Русенския митрополит Наум, произнесено в Зографската св. обител, 16.11.2014

18 ноември 2014 15:10, Русенска митрополия
Русенският митр. Наум произнася словото

Ваше Високопреподобие отец игумене,

Възлюбени в Господа отци и поклонници,

Радостен съм в този ден, когато òбичната за всички нас Зографска българска света обител чества своя зимен празник, да бъда сред вас, като представител на свещеноначалието на Българската православна църква – Българска Патриаршия – и така да засвидетелствам още веднъж здравите духовни връзки на това кътче от Градината на Божията Майка с православния български народ и Христовата Църква в България!

Всички ние в България следим внимателно живота и дейността на манастира „Св. Георги Зограф” и полагаме – според възможностите си – необходимите усилия за неговото още по-голямо благопреуспяване: като място не само на монашеския подвиг, но и на памет за вяра и род за всеки православен българин, навсякъде по света. Защото, макар и в духовната юрисдикция на Константинополската вселенска патриаршия, под духовното благословение и отеческо благоразположение на Вселенския патриарх, този манастир ще остава най-тясно свързан и с православния български народ, за когото тук братята вече хилядолетие отправят горещи молитви към Бога и към света Богородица. За своята поместна Църква и за своето Отечество, откъдето са дошли и които оцеляват и благодарение на техните свети непрестанни молитви.

Особено много се радваме и на доброто сътрудничество в последно време между Зографския манастир и българската научна общност, намерило израз в новото издание на основополагащия за съвременната българска историография труд на преподобния Паисий „История славянобългарска” и в откриването – съвсем неотдавна – на филиала на дигиталния манастирски архив в нашата Университетска библиотека в София, което ще даде възможност на десетки и стотици наши и чужди учени да се докоснат до богатството на тукашната манастирска библиотека и да се вдъхновят за нови и още по-усърдни трудове в областта на църковната ни история и сходните ѝ дисциплини. С тези и други подобни инициативи Зографската света обител ще има възможността да допринесе и въобще за възстановяването на ролята на Църквата в обществения и научния живот в България – роля, която в десетилетията на държавен атеизъм, а и дълго след това, бе категорично отричана, а Църквата в България – изтласквана от фокуса на общественото внимание и обществения и научен интерес.

Възлюбени в Господа,

В този празничен за манастира ден не можем да не поменем и един от пастирите на поместната ни Църква, който особено много обичаше атонското монашество, който сам бе изряден монах и пастир на Църквата Христова и от чието блажено успение днес отбелязваме първата тъжна годишнина. Богу било угодно, преди година на този ден да прибере при Себе Си непрежалимия и приснопаметен наш събрат – Неврокопски митрополит Натанаил. Нека прочее всички тук днес се помолим Богу за нашия блаженопочивш архипастир, да го възнагради Бог за неговото неуморно служение за полза на Църква и Отечество и го упокои в място светло, злачно и прохладно, където няма болка, скръб и въздишка, а живот вечен. И да му дарува всички онези блага, които Той е подготвил за онези, които Го обичат (Ис. 64:4; 1 Кор. 2:9).

Божието благословение и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Честит и благословен празник!

Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »