ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Междуправославна среща в Шамбези (обновено със снимки)

14 декември 2009 16:28, Българска Патриаршия
Междуправославна среща в Шамбези

От 9 декември 2009 г. в Православния център на Константинополската патриаршия в Шамбези, предградие на Женева, започнаха заседанията на Междуправославната подготвителна комисия, чиято задача е изясняване на три въпроса от дневния ред на предстоящия Свети Велик събор. На настоящата среща ще бъдат обсъдени едни от най-болезнените и актуални проблеми, стоящи пред поместните православни църкви: условията и реда за даване на автономия и автокефалия (пълна и частична самостойност) на обособяващи се нови поместни православни църкви и кой ще има правото да подписва акта за предоставяне на автокефалия; както и въпроса за диптисите, реда по старшинство на поместните православни църкви.

Работата на настоящата среща в Шамбези е председателствана от Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас) от Константинополската патриаршия.

Българската православна църква е представлявана на този форум от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит и проф. Иван Желев. В срещата вземат участие и: Константинополска патриаршия - митрополитът на Франция Емануил, архим. Вартоломей (Самарас), протопрезвитер Георгий Цецис; Александрийска патриаршия - митрополитът на Нос Добра Надежда Сергий; Антиохийска патриаршия - митрополитът на Западна и Централна Европа Йоан, д-р Алберт Лахам; Йерусалимска патриаршия - Капитолиадски митрополит Исихий, протопрезвитер Георгий Драгас; Руска патриаршия – Волоколамски архиепископ Иларион, архиепископът за Германия и Великобритания Марк, прот. Николай Балашов; Грузинска патриаршия - митрополит Зугдидский и Цаишский Герасим, епископ Дедоплисцкаройский и Еретский Мелхиседек, протойерей Георгий Звиададзе; Сръбска патриаршия – Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий, архиепископ Охридски и митрополит Скопски Йоан; Румънска патриаршия - Къмпински епископ Киприан, протойерей Виорел Йоница; Кипърска православна църква – митрополитът на Пафос Георгий, хорепископ Карпасийский Христофор; Еладска православна църква – Никополски и Превезки митрополит Мелетий, протопрезвитер Стефан Аврамидис; Албанска православна църква - митрополитът на Аргирокастро Димитрий, Пиррос Кондилис; Полска православна църква - епископ Семятичский Георгий, свещ. Андрей Кузма; Православната църква на Чешките и Словашките земи - архиепископ Михайловский Георгий.

Процедурата по подготовката на Светия Велик събор на поместните православни църкви тече, като десетте теми от каталога за разглеждане и приемане от Всеправославния събор се обсъждат от междуправославни комисии от експерти, след което се приемат на всеправославни предсъборни съвещания. Резултатите от настоящото заседание ще бъдат представени на V Всеправославно предсъборно съвещание, датата на което все още не е определена. Досегашните са проведени съответно през 1976, 1982, 1986 и 2009 г.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Иван Карагеоргиев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Междуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в ШамбезиМеждуправославна среща в Шамбези

Аудио

Междуправославна среща в Шамбези

« предишна новинаследваща новина »