ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Троице-Сергиевата лавра бяха намерени останките на основателя на духовната семинария

13 декември 2009 12:52, Българска Патриаршия
Успенският събор

В хода на работата по укрепването на основите на Успенския катедрален храм в Троице-Сергиева лавра са били намерени останките на архимандрит Кирил (Флорински), основателя на семинарията при Троицкия манастир.

Архимандрит Кирил (Флорински) е бил учил в Киев и в Париж. През 1742 г. е преместен от московския Заиконоспаски манастир в Лаврата, основана от св. Сергий Радонежки.Там семинария, в която първоначално се предвиждало да се обучават не повече от сто човека. Преподаватели били привлечени от Славяно-гръко-латинската и Киевската академия, където получил своето образование и самият архимандрит Кирил. Благодарение на неговите усилия била основана и семинарската библиотека, за която били отделени няколко манастирски помещения. Но скоро смъртта прекъснала делото му. Архим. Кирил починал на 9 октомври 1744 г. и бил погребан пред Успенския събор.

Намерените останки са събрани в специален гроб и след приключването на ремонтните дейности ще бъдат препогребани на мястото, където са открити. Заедно с костите в гроба са открити и някои вещи, с които е погребан архимандрит Кирил – неговият постриженчески и параманен кръст, иконки и перли, които са украсявали митрата му. Тези реликви вероятно ще бъдат изложени в Църковно-археологическия кабинет на Московската духовна академия.

Текст: Александра Карамихалева
Източник: Патриархия.ru
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Основател на Троице-Сергиевата лавра

« предишна новинаследваща новина »