ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св. Георги” в кв. "Горубляне"

13 декември 2009 16:12, Софийска митрополия
новия притвор

В неделята, посветена на св. Праотци, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, след като извърши чина на обновление в храм „Св. Георги”, кв. "Горубляне", оглави св. Литургия. В съслужение с викарния епископ бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийската св. митрополия, храмовото духовенство: свещеник Лазар Георгиев и свещеник Петър Петров, както и свещеник Йоан Чикалов, свещеник Серафим Петров, свещеник Виктор Нешев, свещеник Сергей Павлов, свещеник Борис и дякон Иван Петков .

В богослужението взе молитвено участие г-жа Снежана Борисова, която представлява кмета на община „Младост”, в чийто район административно влиза кв. "Горубляне". Десетки жители на квартала дойдоха да влязат в радостта на празнуващия обновен храм.

Предстоятелят на храма отец Лазар Георгиев заедно с църковното настоятелство и дарители за кратко време са успели да изградят нов притвор, в който са поставени и нови свещници. Те са изнесени в притвора, тъй като димът от свещите поврежда прекрасните олтарни икони, дело на зографи от Самоковската школа. Изцяло е обновен св. олтар и боядисана вътрешната част на храма, а част от външните стени са облицовани. Поставени са и нови плочи около храма.

В края на св. Литургия епископ Йоан се обърна към голямото множество с думите: „Всеки човек има свои грижи, свои отговорности в своя земен живот, но Господ ни кани на Своята трапеза в тези благодатни дни, в които се готвим за Неговото Рождество. Когато усилията на много човеци, свещенослужители и благочестиви християни се увенчава с успех в благоустройството и благолепието на дома Господен, трябва с молитва да отбележим това свято дело - обновлението... Благодаря всесърдечно от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на предстоятеля отец Лазар, на отец Петър, неговия събрат, на църковното настоятелство, на всички, които с доброволен труд, молитва и финансови средства сте допринесли за това полезно дело. Тъй като Господар на този дом е Сам Бог, нека Той да ви въздаде с Неговите щедрости и да ви даде всичко онова, което е полезно за спасението.

В края на Рожественския пост, в това усилно време на духовна равносметка и подготовка, да си припомним думите на св. Тихон Задонски: да пости вашия ум от зли мисли, да пости вашата памет от злопаметство, да постят вашите очи от лоши гледки и привидения, да постят вашите уши от клевети и клеветнически нашепвания, да пости вашата уста от злоречие. В тези светли предрождественски дни ви благопожелавам да пристъпите към св. Чаша с примирени сърца и спокойна съвест и да посрещнем Рождество Христово с радост и чисто сърце”.

След края на св. Литургия епископ Йоан раздаде анафора на развълнуваните и вдъхновени от мира в енорията многобройни християни, които бяха подготвили много погачи и хлябове в чест на събитието.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

храм "Св. Георги", кв. Горублянехрам "Св. Георги", кв. Горублянеобновения храм в кв.Горублянепроскинитарий с храмова икона храм "Св. Георги", кв. Горублянепосрещане на Владикатасвещеник Лазар Георгиев, предстоятеля на храмапо време на утренятапо време на утренятасвещенослужителитепоръсване със светена водасвещенослужителитеобновлениепевцитеначало на св. Литургиядякон Иван Петковеп. Йоан благославя древен св. Престол в притвораарх. ГригорийВеликия входВеликия входеп. Йоан благославя еп. Йоан причастявапевцитегорублянската енориягорублянската енорияеп. Йоан проповядвао. Лазар благадари на Архиерея

Аудио

Обновление на храм „Св. Георги” в кв. "Горубляне"

« предишна новинаследваща новина »